Blagdanski stol i prehrambena strategija

Prije svega, nemojte se držati one uvriježene izreke “između prve i druge šalice treba mali odmor”. „Prekid“ bi trebao biti najmanje petnaest minuta, a najbolje pola sata. To vrijeme je potrebno da se tijelo prilagodi djelovanju alkohola.

Njegova najveća koncentracija u krvi, a time i vrhunac intoksikacije, postiže se nakon 30 minuta. Pravila za blagdane uspostavljena su ne samo za konzumaciju žestokih pića, već i za hranu. Preporučamo da ih se pridržavate kako ne biste imali bolove nakon odmora.

1. Za svečani stol ne možete sjesti gladni. Čaša na prazan želudac ubrzat će apsorpciju alkohola u svim tkivima tijela i povećati vjerojatnost brzog opijanja i trovanja alkoholom.

Činjenica! Kiseli kupus ima više vitamina C od citrusa

2. Nemojte piti alkohol sa slatkišima. Kombinacija šećera i alkohola gotovo je 100% jamstvo glavobolje sljedećeg jutra. Zato tradicionalna novogodišnja pića – poluslatki i slatki šampanjac – izazivaju mamurluk mnogo teže od ostalih alkoholnih pića. Najbolje je piti klasični brut (suhi šampanjac).

3. Pokušajte ne miješati pića. Kako si počeo, tako i završi. Izuzetak su suha bijela i crna vina, koja se poslužuju jedno uz drugo u kombinaciji s pripadajućim jelom. Tijekom odmora pijte više mineralne vode bez sode. Ne samo da potiče uklanjanje alkohola iz tijela, već i održava ravnotežu vode. Usput, može se miješati s bilo kojim alkoholnim pićima. Ali to je stvar ukusa.

4. Želite li i dalje biti nepokolebljivi borac na alkoholnom i gastronomskom frontu, tijekom jela zaboravite na tonike, cole i slično. Ugljični dioksid koji se u njima nalazi olakšava dotok alkohola u krv i njegov daljnji transport do mozga, što je posebno opasno u kombinaciji sa žestokim pićima.

Smrtonosno! Ovih 5 infekcija dolazi od zdrave hrane i ubijaju nas

5. Ideja da ne možete “smanjiti” je zabluda. Jedan je alkohol bliži alkoholu od grožđa i voća (šampanjac, vino, rakija, konjak), drugi je alkohol žitnog porijekla (votka, viski, džin, pivo), treći su pića od šećerne trske, agave itd. (rum, tekila, mjesečina). Ne miješajte pića iz različitih skupina.

6. Usporite. Izmjenjujte vino i žestoka pića s vodom i sokovima. Odaberite vina s nižim udjelom alkohola (njemačka bijela vina, na primjer, lakša su od vina Novog svijeta).

Hod otkriva koliko ćemo dugo živjeti

7. Prije spavanja pojedite tost ili žitarice: ugljikohidrati pomažu. I popijte nekoliko čaša vode. To će pomoći u borbi s dehidracijom i olakšati mamurluk. Tableta vitamina C ne samo da će ubrzati izbacivanje alkohola iz organizma, već i smanjiti rizik od oštećenja jetre.

8. Ne pokušavajte se ugrijati alkoholom na ulici. Vrući učinak traje oko pet minuta – tijekom tog razdoblja krvne žile se stvarno šire i normalizira se dotok krvi u unutarnje organe.

A onda “zagrijavanje” obično zahtijeva redovite doze alkohola, koje pojačavaju prokrvljenost kože. Javlja se varljiv osjećaj topline. Zapravo, prijenos topline je poboljšan i tijelo se još više hladi. Sljedeći dan to nema nikakve veze s glavoboljom, ali takvo konzumiranje alkohola povećava rizik od ozeblina i hipotermije./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki