Istraživanje je 2013. godine proveo Međunarodni časopis za humanističke i društvene znanosti. U njemu su sudjelovale osobe koje boluju od visokog krvnog tlaka.
Odlučeno je da se svi sudionici eksperimenta podijele u nekoliko skupina – točnije tri.
Ispitanici iz prve skupine dobili su čašu napunjenu vodom i limunovim sokom.
Sudionici druge skupine bili su zadovoljni jabukama – otprilike jednom po osobi.
Najviše sreće imala je treća skupina kojoj su članovi ponudili i jabuku i vodu s limunovim sokom.
Zatim su svi zamoljeni da rade fizičke vježbe.
Kao posljednja faza eksperimenta, svima koji su u njemu sudjelovali izmjerena je razina kolesterola.
Najznačajnije smanjenje razine kolesterola primijećeno je kod sudionika prve skupine. Drugoplasirani su oni koji su dobili i jabuku i vodu s limunovim sokom.
Dobiveni podaci omogućili su znanstvenicima da zaključe kako ispijanje limuna zapravo pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi.