Čaj se uglavnom pije nakon jela ili između obroka.
Za mnoge je to već tradicija – šalica čaja nakon doručka, ručka ili večere. Vjeruje se da piće potiče probavu i izvor je hranjivih tvari. No je li sve tako dobro kao što mnogi misle?
Doznajmo je li moguće piti čaj nakon jela i postoje li neki nedostaci ove naizgled nevine navike.
Zašto ne
Liječnici vjeruju da šalica čaja nakon jela ne potiče dobru probavu.
Apsorpcija željeza u tijelu pogoršava se zbog tanina sadržanih u čaju.
Zbog toga se mogu pojaviti problemi ne samo s probavom, već i sa zdravljem općenito.
Zbog nedostatka željeza mogu se razviti anemija, problemi s mišićima, kronični umor, glavobolje.
Posebno bi trebali biti oprezni djeca i trudnice.
Kako pravilno piti čaj
Čaj neće naštetiti vašem zdravlju ako nakon jela pričekate trideset minuta.
Za to vrijeme tijelo će apsorbirati potrebne vitamine i mikroelemente.
Osim toga, preporuča se piti zeleni ili biljni čaj nakon jela.
Zeleni čaj sadrži manje tanina, a biljni napitci poboljšavaju probavu i potiču bolju apsorpciju hranjivih tvari.