U jesen, kada imunološki sustav postaje posebno ranjiv, mnogi se okreću internetu u potrazi za savjetima o jačanju imunološkog sustava.
Tipično, takvi članci sadrže opće preporuke: stručnjaci savjetuju uzimanje vitamina C, dovoljno sna i pijenje dovoljno tekućine.
Danas predlažemo da zaboravite na uobičajene istine: u ovom ćete članku pronaći specifične proizvode koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i povećanju ukupnog tonusa tijela. Spoiler: ovo nisu med i limun.
Crna rotkva
Ovo povrće sadrži defensin – antimikrobne peptide koji jačaju stanični imunitet i štite organizam od infekcija.
Rotkvica se može jesti sirova – u ovom obliku može se dodati u salatu, ali najbolja opcija se smatra fermentiranim povrćem.
Fermentirana cikla
U cikli koja je prošla proces fermentacije pronaći ćete betalaine i antocijane – antioksidanse koji pomažu u oporavku od oksidativnog stresa, bolesti i infekcija.
Prednost ovog korjenastog povrća je i to što je bogato probioticima te pozitivno utječe na rad žučnog mjehura, jetre i crijeva.
Crni češnjak
U usporedbi s običnim češnjakom, crni ima više flavonoida, alkaloida i dijetalnih vlakana, ali manje šećera. Možete ga voljeti barem zato što ima okus voćne marmelade.
Možete ga jesti sirovog ili dodati drugim jelima.