Treba li dosoliti dječju hranu: svaki bi roditelj trebao znati

Možda su sve majke i očevi, prije nego što su počeli hraniti svoju bebu, kušali njegovu hranu.

I češće nego ne, činilo im se svježe – ruka je samo posegnula prema soljenki da posoli dječju hranu. Je li stvarno potrebno?

Prije svega predlažemo da saznate zašto je tijelu uopće potrebna sol.

Govoreći jezikom kemije, govorimo o natrijevom kloridu koji je izuzetno važan za procese koji se odvijaju u ljudskom tijelu. Natrijevi i kloridni ioni odgovorni su za održavanje ravnoteže vode u stanicama, prijenos električnih signala (što utječe na rad srca) i druge važne fiziološke procese.

Zaključak se sam nameće: budući da je sol toliko važna, to znači da mora biti prisutna u djetetovoj prehrani.

Sol
Fotografija: © Belnovosti

Zapravo, ne baš tako. Prije navršene prve godine života bebe dobivaju sve što im je potrebno iz majčinog mlijeka ili formule.

Nakon prvog rođendana trebate se posavjetovati s pedijatrom koji prati dijete – on će odgovoriti na pitanje je li moguće soliti dječju hranu.

Beba u pravilu dobiva trećinu dnevne norme natrija i klora iz svoje uobičajene hrane: natrij se nalazi u jajima, svježem siru, kefiru, rajčicama, zobenim pahuljicama, jabukama itd., a klor se nalazi u govedini, riži , heljda itd.

Preostale dvije trećine možete dobiti dodatno, ali treba uzeti u obzir da dijelovi začina koji su poznati odraslima ovdje nisu prikladni.

Treba koristiti samo malu količinu začina kako bi hrana ostala blaga za okus odraslih.

Preporučeni dnevni unos soli za djecu je oko 0,5 grama na svakih 10 kilograma tjelesne težine.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki