Kako smršaviti bez brojanja kalorija ili kontrole porcija: Isprobajte Atkinsovu dijetu

Autor dijete o kojoj se govori u ovom članku je kardiolog Robert Atkins. Razvio ga je davne 1960. godine.

Dijeta se sastoji od nekoliko faza, a cilj joj je promijeniti postojeće navike u zdravije.

Što je suština dijete?

Oni koji mršave na Atkinsovoj dijeti ne trebaju brojati kalorije niti paziti na veličinu porcija. Istina, nećete moći u potpunosti bez kalkulatora: morate kontrolirati grame neto ugljikohidrata minus vlakana.

Faze dijete

Prva faza dijete, u kojoj oni koji mršave gube oko 3-4 kg, traje najmanje dva tjedna. U tom razdoblju vrijedi smanjiti količinu ugljikohidrata na 20 g dnevno (od čega 12-15 g treba dolaziti iz povrća).

Morate jesti mnogo proteina – od peradi, mesa, ribe i plodova mora, jaja i sira, a odreći se voća, slatkih peciva, tjestenine, žitarica i orašastih plodova, kao i alkohola. Potrebno je piti 8 čaša vode dnevno.

Hrana
Fotografija: © Belnovosti

U drugoj fazi i dalje se isplati unositi 12-15 g ugljikohidrata iz povrća i ne jesti slatkiše, ali u prehranu smijete vratiti namirnice poput orašastih plodova, sjemenki i bobičastog voća. Smijete prijeći na sljedeću fazu tek kada vam je preostalo oko 4,5 kg do cilja.

Tijekom treće faze možete nastaviti jesti “zabranjenu hranu” u obliku voća, škrobnog povrća i cjelovitih žitarica – možete dodati 10 g ugljikohidrata. Napomena: ako se težina počne vraćati, morat ćete ponovno ograničiti unos ugljikohidrata na 20 g. Faza bi trebala trajati dok ne postignete svoju idealnu težinu.

Posljednja, četvrta faza dijete podrazumijeva da možete jesti bilo koju hranu, pridržavajući se principa dijete. Ako primijetite da brojka na vagi raste, vratite se na treću fazu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki