Slatkiš koji “voli” srce – 6 dobrobiti tamne čokolade

Pokoji komadić čokolade osim nepca zasladi i… zdravlje

Dobivši mali oprost od… grijeha – u usporedbi s mliječnom čokoladom – h tamna čokolada, u normalnim količinama, smatra se jedan od najboljih izvora antioksidansapogotovo ako ima visok sadržaj kakaa. Osigurava esencijalne minerale i može čak pomoći u zaštiti od bolesti srca, sve dok ne smršavite.

U nastavku dr. Faith Coleman navodi šest razloga zašto ga ne bismo trebali isključiti iz svog plana prehrane.

Bogat nutrijentima i antioksidansima

Tamna čokolada sadrži vlakna, željezo, magnezij, kalij, fosfor, cink i selen. Svi ovi elementi smatraju se neophodnim za cjelokupno dobro zdravlje tijela.

Biološki aktivni antioksidansi u tamnoj čokoladi su polifenoli, flavanoli, katehini i neki drugi. Polifenoli mogu pomoći u snižavanju određenih oblika LDL (lošeg) kolesterola u kombinaciji s drugim namirnicama poput badema. Međutim, ovi pozitivni učinci dokazani su samo u laboratorijskim studijama i nema dovoljno dokaza.

Regulira razinu kolesterola

Ranije istraživanje pokazalo je da tamna čokolada s likopenom značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida. Neki oblici LDL kolesterola oksidiraju reagirajući sa slobodnim radikalima u tijelu, što omogućuje česticama LDL (“lošeg” kolesterola) da oštete tkiva, poput sluznice arterija u vašem srcu. Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu smanjiti inzulinsku rezistencijuali tamna čokolada s visokim udjelom šećera može imati suprotan učinak.

Smanjuje pritisak

To pokazuju različite kontrolirane studije kakao ili tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlakiako su rezultati obično blagi. Međutim, moguće je da ljudi koji se već liječe od visokog krvnog tlaka neće imati nikakve dodatne koristi od dodavanja kakaa u svoju prehranu, budući da su potrebna dodatna istraživanja.

Štiti srce

Raniji pregled studija pokazao je da jedenje čokolade tri puta tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Međutim, češća konzumacija čokolade pokazala je malo dodatne koristi.

Druga recenzija sugerira da jedete 45 grama čokolade tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumacija više od 100 grama tjedno ne donosi značajne zdravstvene prednosti.

Štiti kožu

The flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati prokrvljenost kože te povećati gustoću i hidrataciju kože. No, važno je napomenuti da konzumacija čokolade ne može zamijeniti zaštitu od sunca.

Pospješuje rad mozga

Studije pokazuju da konzumacija kakaa s visokim udjelom flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba. Ovo može objasniti zašto se čini da dnevna konzumacija kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje. Flavonoidi kakaa također mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija u starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti vjerojatnost progresije u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja.

dodatno, kakao sadrži stimulanse kao što su kofein i teobromin, što bi mogao biti ključni razlog poboljšanja funkcije mozga u kratkom roku.

Pročitaj više:

Žudite za čokoladom? Postoji način za bijeg

Malo čokolade pomaže dijeti

Žudite za slatkim? Što će ti presjeći želju

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki