Voće koje regulira šećer, kolesterol i ublažava zatvor

Slatko voće koje je sinonim za ljetni zalazak sunca također je jedan od najzdravijih zalogaja – pod uvjetom da ne pretjerujemo

Iako se smatra jednim od posljednjih plodova ljeta, u njima još uvijek možemo uživati, pogotovo ako ih imamo priliku odrezati sa stabla. Razlog za smokve je taj što ih osim svježih tijekom cijele godine možemo jesti i osušene ili u obliku pekmeza i deserta.

Smokve su zdrave jer su odličan izvor vlakana, antioksidansa i drugih važnih nutrijenata. Ipak, treba ih konzumirati umjereno” primjećuje dijetetičar klinike Cleveland dr. Maxine Smith, RD, LD. Ispod su najvažnije dobrobiti koje imamo od smokava.

Bogata vlaknima i hranjivim tvarima

Velika prednost smokava je njihov nutritivni profil. Vlakna podržavaju zdravu probavu, ublažavaju zatvor i poboljšavaju zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i kolesterola. Dvije sirove smokve srednje veličine – oko 17 grama – sadrže 2 grama vlakana. Osim toga, smokve sadrže esencijalne hranjive tvari poput bakra, kalija, mangana, magnezija i vitamina K koji pridonose pravilnom funkcioniranju organizma.

Podržavaju zdravlje srca

Laboratorijske studije su dokazale da ekstrakt smokve može poboljšati zdravlje srca, snižavanje krvnog tlaka i poboljšanje vrijednosti kolesterola, što dovodi do povećanja HDL (dobrog) kolesterola i snižavanja ukupnog kolesterola i triglicerida. Međutim, studije nisu bile kliničke: “Imajte na umu da ovo nisu istraživanja na ljudima i da su istraživači koristili ekstrakte, a ne cijelu smokvu”objašnjava dr. Smith. “Ali pozitivni rezultati su ohrabrujući i nadamo se da ćemo imati više istraživanja u ovom području” dovršava.

Poboljšavaju probavu

Smokve sadrže važne prebiotike koji hrane dobre crijevne bakterije. Zdrav mikrobiom može dovesti do smanjenja upale i boljeg funkcioniranja imunološkog sustava. Sukladno tome, smokve se smatraju prirodnim lijekom za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva sa simptomima zatvora. U studiji na 150 takvih ljudi, sudionici koji su konzumirali 45 grama suhih smokava dva puta dnevno uspjeli su ublažiti nadutost, bol u crijevima i zatvor.

Reguliraju šećer

U maloj studiji, ljudi s dijabetesom tipa 1 koji su svakodnevno pili čaj od smokvinog lista iskusili su smanjenu razinu šećera u krvi. Tijekom mjesec dana koliko su pili čaj, trebalo im je oko 12% manje inzulina. Međutim, cijeli plod smokve također bi mogao biti od koristi osobama s dijabetesom tipa 2, zbog svojih snažnih antioksidativnih tvari, poput karotenoida i polifenola.

Možemo li ih konzumirati svakodnevno?

Nutricionistica ističe da, iako su posebno zdravi, njihova konzumacija ne bi smjela prelaziti okvire uravnotežene zdrave prehrane, jer ako pretjerate, vjerojatno ćete imati bol u crijevima možda čak i proljev. Ali postoji li određeni broj koji je dopušten? To ovisi o broju praznina: “Ako često imate zatvor, vjerojatno možete pojesti do četiri smokve dnevno. Ako je pražnjenje crijeva dosta redovito, bolje je ograničiti se na dvije do tri svježe ili suhe smokve dnevno.”preporučuje se.

Pročitajte također:

Sušeno voće: pet najboljih superhrana

Voće koje snižava krvni tlak u roku od dva sata

Voće koje obnavlja arterije i srce – 100 g. po danu su dovoljni

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki