Zašto djeca počnu pobolijevati nakon praznika: postoje 4 razloga za to

U pravilu, pod hladnoćom mislimo na ARVI, što je uzrokovano rinovirusima koji se prenose kapljicama u zraku.

Pokušat ćemo u ovom članku objasniti zašto se infekcija ovim virusima posebno često događa nakon povratka djece s godišnjeg odmora.

Dječja grupa

Kako počinje školska godina, djeca moraju provoditi puno vremena zajedno. Istovremeno su u bliskom kontaktu jedni s drugima. Komunikacija se u većini slučajeva odvija u zatvorenim prostorima: učionicama i vrtićkim skupinama, a virusa je ovdje puno više nego na otvorenom – samim time je i rizik od infekcije veći.

Nedovoljna higijena ruku

Mnoge bebe, pa čak i starija djeca, stavljaju prljave ruke, olovke, olovke i druge predmete u usta i tako pomažu virusu da dopre do njih. Osim toga, dijete može zanemariti potrebu za postupcima kao što je pranje ruku ako u blizini nema roditelja koji ga nadzire.

Suhi zrak u zatvorenom prostoru

Zbog radijatora i drugih uređaja za grijanje smanjuje se razina vlage u prostoriji. Zbog toga nosna membrana postaje suša, a time i osjetljivija na viruse.

Dijete
Fotografija: © Belnovosti

Nedostatak sna

Tijekom praznika mnoga se djeca ne pridržavaju rutine, pa na početku školovanja imaju poteškoće s dnevnom rutinom: kasno liježu, rano se bude i, posljedično, ne spavaju dovoljno. Zbog nedostatka sna, imunitet se pogoršava – tijelo jednostavno nema dovoljno snage da se nosi s infekcijama, a dijete se razboli.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki