Mnogi gurmani jednostavno obožavaju krumpir.
Spremni su ga jesti svaki dan i to u različitim oblicima: kuhani, prženi, pečeni.
No isplati li se ova gastronomska želja ostvariti?
Je li član obitelji noćurka prikladan za svakodnevnu konzumaciju?
Je li moguće jesti krumpir svaki dan?
Loše vijesti za ljubitelje krumpira: ne biste ga trebali jesti prečesto.
Razlog je višak škroba i ugljikohidrata.
A ako govorimo o prženom krumpiru, onda ima i dosta masnoće. Jelo je vrlo kalorično.
Konzumiranje velikih količina krumpira svaki dan može uzrokovati prekomjernu težinu i gubitak osjetljivosti na inzulin.
Trebate li se potpuno odreći krumpira?
Ne, svi navedeni nedostaci ne znače da krumpir treba potpuno isključiti iz prehrane.
Slobodno jedite krumpir 1-2 puta tjedno. Uz takvu učestalost konzumacije, povrće će samo koristiti vašem tijelu.
Uostalom, gomolji sadrže ogroman broj važnih komponenti: vlakna, kalcij, fosfor, magnezij itd.