Koliko bi jaja trebali pojesti ljudi stariji od 50 godina: otkriće znanstvenika

Kokošja jaja dugo su se smatrala uzročnicima problema s kolesterolom, zbog čega smo morali biti oprezniji u njihovoj konzumaciji.

No, kako su otkrili strani znanstvenici, kokošja jaja trebala bi biti prisutna u prehrani starijih od 50 godina.

Rezultate istraživanja objavila je znanstvena publikacija Journal of Nutrition. Ispostavilo se da kokošja jaja mogu smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Što smo saznali

Konzumacija samo jednog jajeta tjedno može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i demencije za 47%.

Znanstvenici su otkrili da je zaštitni učinak posljedica prisutnosti kolina u jajima.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

Tvar je neophodna za održavanje mozga kako starimo.

No znanstvenici još ne znaju kako točno kolin utječe na zdravlje mozga i to planiraju otkriti u daljnjim studijama.

Za referencu: jedno jaje sadrži 147 mg kolina. Dnevni unos ove tvari za muškarce je 550 mg, a za žene 425 mg.

No, znanstvenici pojašnjavaju da sama jaja neće moći spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti i demencije.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki