Bolest srca mijenja način života i navike osobe, uključujući prehrambene navike.
Stručnjaci vjeruju da prehrana igra glavnu ulogu u prevenciji bolesti srca.
Koje namirnice srčani bolesnici prije svega trebaju izbjegavati, prenosi Lenta.ru pozivajući se na internistu, gastroenterologa, doktora medicinskih znanosti Svetlanu Kanevskaju.
Sol, šećer i trans masti
Sol povisuje krvni tlak, šećer doprinosi razvoju dijabetesa i pretilosti, a svi zajedno ovi proizvodi značajno povećavaju rizik od infarkta miokarda i smrti.
Prerađeno meso
Općenito, svi visokoprerađeni mesni proizvodi smatraju se najgorima za srce.
Vrijedi dodati da sadrže mnogo soli i drugih nitrata.
Pekara
Keksi, kolači i muffini uzrokuju debljanje i povećanje razine triglicerida u krvi. Ovo je također loše za srce.
Slatka gazirana pića i sokovi
Standardna limenka sode sadrži 10 žlica šećera.
Svježe cijeđeni sokovi sadrže puno fruktoze koja uzrokuje nealkoholnu masnu jetru, aterosklerozu i dijabetes tipa II.
Sladoled
Presladak je i mastan za srca.
Čips
Čips sadrži puno soli i zasićenih masti, što također dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti.