Ako ne znate koje namirnice uvrstiti u svoju prehranu kako biste zaštitili zdravlje srca i krvožilnog sustava, poslušajte savjete stručnjaka.
Prema nutricionistima, većina ljudi jednostavno ne obraća pozornost na to koje hranjive tvari i vitamine sadrži hrana koju jedu.
Glavna nutricionistica Ministarstva zdravstva Moskovske regije Inna Pichugina rekla je za Večernju Moskvu kako se pravilno hraniti.
Prema njezinim riječima, u većini slučajeva prehrana uključuje visokokaloričnu i masnu hranu, izvore kolesterola i lako probavljive ugljikohidrate.
Ova vrsta hrane može se opisati jednostavnim riječima – brzo i zadovoljavajuće.
Pritom zaboravljaju na voće, povrće, ribu, antioksidanse i vitamine B skupine, dijetalna vlakna i omega-3.
Što uključiti u prehranu
1. Izvor proteina potrebnih za tijelo je nemasno meso peradi i kunića, govedina, riba, kao i mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi.
2. Vitamini, minerali i antioksidansi nalaze se u heljdinoj i prosenoj krupici, zobenim pahuljicama.
Također je potrebno u prehranu uključiti orašaste plodove, voće i bobice, jaja, špinat i mahunarke.
3. Izvor magnezija je kakao i tamna čokolada, sjemenke.
4. Omega-3 se nalazi u ribi, škampima, lanenim sjemenkama i chia sjemenkama.
5. Također je važno piti 1 do 1,5 litara čiste vode.
6. Norma dnevno je konzumiranje 400 grama povrća i bilja, 150 grama bobičastog i voća, 50 grama orašastih plodova i suhog voća.
Važno je ograničiti konzumaciju brze hrane i soli.