Štiti srce i produljuje život: koji se napitak može pohvaliti takvim svojstvima

Godine 1991. WHO je kavu klasificirao kao potencijalno kancerogenu, no gotovo 30 godina kasnije situacija se promijenila.

Danas se sve češće mogu čuti tvrdnje o zdravstvenoj ispravnosti kave, pod uvjetom da se konzumira umjereno.

Istražimo koja svojstva pića mogu biti korisna za nas.

Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Kava sadrži komponente koje imaju protuupalno i antitumorsko djelovanje. Iz tog razloga kava se povezuje sa smanjenim rizikom od melanoma, leukemije, raka prostate, maternice i debelog crijeva.

Štiti od dijabetesa tipa 2

Što više kave pijete – i obične i one bez kofeina – manja je vjerojatnost da ćete razviti dijabetes, pokazuju istraživanja. No postoji i nuspojava – previše espressa može dovesti do problema sa spavanjem i migrene.

Kava
Fotografija: © Belnovosti

Služi kao zaštita za srce

Dok neki liječnici preporučuju da se pacijenti s poremećajima srčanog ritma odreknu kave, drugi navode eksperimentalne podatke prema kojima ovaj napitak može smanjiti učestalost fibrilacije atrija za čak 13%.

Ispijanje kave također smanjuje rizik od srčanog udara za 19%, a srčanog udara za 30% u usporedbi s onima koji si uskrate šalicu okrepljujućeg cappuccina ili lattea.

Produžuje život

Ispijanje 4 šalice kave dnevno može odgoditi smrt od raznih uzroka, uključujući zatajenje srca i rak, prema studiji iz 2016. objavljenoj u European Journal of Epidemiology.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki