Godine 1991. WHO je kavu klasificirao kao potencijalno kancerogenu, no gotovo 30 godina kasnije situacija se promijenila.
Danas se sve češće mogu čuti tvrdnje o zdravstvenoj ispravnosti kave, pod uvjetom da se konzumira umjereno.
Istražimo koja svojstva pića mogu biti korisna za nas.
Smanjuje rizik od određenih vrsta raka
Kava sadrži komponente koje imaju protuupalno i antitumorsko djelovanje. Iz tog razloga kava se povezuje sa smanjenim rizikom od melanoma, leukemije, raka prostate, maternice i debelog crijeva.
Štiti od dijabetesa tipa 2
Što više kave pijete – i obične i one bez kofeina – manja je vjerojatnost da ćete razviti dijabetes, pokazuju istraživanja. No postoji i nuspojava – previše espressa može dovesti do problema sa spavanjem i migrene.
Služi kao zaštita za srce
Dok neki liječnici preporučuju da se pacijenti s poremećajima srčanog ritma odreknu kave, drugi navode eksperimentalne podatke prema kojima ovaj napitak može smanjiti učestalost fibrilacije atrija za čak 13%.
Ispijanje kave također smanjuje rizik od srčanog udara za 19%, a srčanog udara za 30% u usporedbi s onima koji si uskrate šalicu okrepljujućeg cappuccina ili lattea.
Produžuje život
Ispijanje 4 šalice kave dnevno može odgoditi smrt od raznih uzroka, uključujući zatajenje srca i rak, prema studiji iz 2016. objavljenoj u European Journal of Epidemiology.