Svestrani grah koji snižava kolesterol i štiti kosti

Ako ciljate na “savršene” krvne pretrage, uključite ovu skromnu mahunarku u svoju prehranu – Evo njenih pet glavnih prednosti

Svoj slatki i zemljani okus spajaju s obiljem vitamina, minerala, vlakana i proteina. Razlog neshvaćenog graha i brojnih zdravstvenih dobrobiti koje nudi stručnjaci ističu. Prema riječima ovlaštene dijetetičarke Lizzie Streit, grah ima sljedeće zdravstvene prednosti:

1. Jačaju imunološki sustav

Redovita konzumacija graha osigurava visoku antioksidativna zaštita zbog borbe protiv slobodnih radikala koji dovode do oštećenja stanica. Također se čini da pojačavaju djelovanje antioksidansa glutationa u plućnim stanicama i odgađaju staničnog starenja.

2. Oni štite kosti

Činjenica da ova čudesna mahunarka sprječava gubitak gustoće kostijušto se objašnjava njegovim sadržajem u dvije hranjive tvari: mangan i njega bakar. Kliničke studije dokazuju da se ti elementi smatraju vitalnim za izdržljivost kostiju.

3. Poboljšavaju simptome anemije

THE željezo koji sadrži grah je neophodan za proizvodnja hemoglobinaprotein koji omogućuje crvenim krvnim stanicama prijenos kisika po tijelu. Vrlo važna prednost, ako uzmemo u obzir da je može doći do nedostatka željeza kod anemije. Njihova učestala konzumacija može povećati razinu željeza u krvi i poboljšati simptome anemijepogotovo ako se kombinira s unosom vitamina C (iz agruma ili paprike) za učinkovitiju apsorpciju željeza.

Međutim, ova mahunarka ne preporučuje se osobama s rijetkim poremećajem krvi, hemolitičkom anemijom zbog nedostatka enzima G6PD, jer njihova konzumacija može izazvati hemolitičku anemiju, koju karakterizira brzo uništavanje crvenih krvnih stanica.

4. Snižava krvni tlak

The mangan i kalij koje grah pruža tijelu, imaju tendenciju opuštaju krvne žileposljedično održavajući krvni tlak na normalnim vrijednostima.

Većina studija poduprla je tu dijetu Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije (DASH), obrazac prehrane koji preporučuje hranu s visokim udjelom kalija i magnezija, pomaže u smanjenje hipertenzije, poboljšanje ukupnog zdravlja srca.

5. Baca se kolesterol

Većina biljnih vlakana od ovih grah može pogodovati snižavanje razine kolesterola. Topiva vlakna potiču zdravu stolicu, upijaju vodu u tom području i olakšavaju rad crijeva.

Tromjesečno istraživanje na 53 zdrave odrasle osobe pokazalo je da oni koji su jeli dva dodatna grama topivih vlakana dnevno pokazao je pad za 12,8% u “lošem” LDL kolesterolu.

Pročitajte također:

Imate li visoki krvni tlak? Što će vam liječnik predložiti da jedete da ga izgubite

Protuupalno povrće koje snižava kolesterol i krvni tlak

Korejska tajna koja skida trbuščić i smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki