Tjestenina je jedno od najpopularnijih jela na svijetu. Također su voljeni u zemljama ZND-a. Ali često postoji mišljenje da tjestenina nije baš zdrava i da može pridonijeti debljanju. Je li ovo stvarno istina?
Kemijski sastav tjestenine
Tjestenina sadrži “složene” ugljikohidrate koji su izvor energije za tijelo.
Ovaj proizvod pruža dugotrajan osjećaj sitosti i smanjuje vjerojatnost prejedanja.
Osim toga, tjestenina (iako u manjim količinama u odnosu na žitarice) sadrži dijetalna vlakna. Vlakna potiču pravilan rad probavnog sustava i sprječavaju zatvor.
Proizvod je također bogat vitaminima B koji su neophodni za održavanje zdravog metabolizma i normalno funkcioniranje živčanog sustava.
Važno je dodati da se dobra tjestenina (skupina A ili skupina B) proizvodi od durum pšenice koja sadrži veću količinu proteina od običnog brašna.
Ova hranjiva tvar važan je nutritivni element koji pomaže u održavanju zdrave kože, kose, mišića i kostiju, kao i u održavanju snažnog imunološkog sustava.
Koliko tjestenine možete pojesti dnevno?
Veličina porcije je ključna u smislu utjecaja proizvoda na ljudsko zdravlje.
Pretjerana konzumacija tjestenine (više od 80 grama suhog proizvoda dnevno) može dovesti do debljanja. Ali ako je jedete umjereno i kombinirate tjesteninu s povrćem i proteinima, može postati zdrav dio vaše prehrane.
Također je važno obratiti pozornost na vrstu umaka koje koristite.
Mnogi od njih (primjerice klasična majoneza i kečap) mogu biti kalorični i sadržavati velike količine šećera, aroma i konzervansa.
Za pripremu tjestenine najbolje je koristiti lagane umake na bazi rajčice, nerafiniranog maslinovog ulja ili kvalitetnog vrhnja.
Zaključak
Tjestenina može biti zdrava ako se konzumira u umjerenim količinama, pravilno kombinirana s drugom hranom i nije prelivena visokokaloričnim umacima.
Prilikom odabira proizvoda u trgovini, trebali biste dati prednost tjestenini skupine A ili skupine B One se proizvode od durum pšenice, tako da sadrže više proteina i dijetalnih vlakana.