Nevjerojatno: Pojeo je 720 jaja u mjesec dana – pogledajte što mu se dogodilo s kolesterolom

Ambiciozna znanstvenica odlučila je isprobati nešto odvažno: Konzumirati 24 jaja svaki dan mjesec dana – Rezultat je bio neočekivan

Drugi ih hvale njihove hranjive tvari a drugi ih kritiziraju zbog sadržaja kolesterola. Jedno je sigurno: jaja su se uspjela podijeliti kao hrana. S vremena na vrijeme kruže razne glasine o učinku jaja na zdravlje, kao i o količini koju sigurno smijemo konzumirati, od kojih su neke znanstveno potkrijepljene, a druge mitovi koji se prije ili kasnije razbiju.

Nemali broj stručnjaka upozorava da pretjerana konzumacija jaja povećava rizik od povećanja razine kolesterola. Visoko kolesterolaosobito lipoprotein niske gustoće (LDL), inače poznat kao “loš” kolesterol, smatra se štetnim jer se može nakupljati u arterijama, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. S druge strane, lipoprotein visoke gustoće (HDL), poznat kao “dobar” kolesterol, pomaže ukloniti višak kolesterola iz krvotoka, šaljući ga u jetru.

Nedavne studije pokazuju, međutim, da kolesterol iz hrane možda nema tako izravan utjecaj na kolesterol u krvi kako se do sada vjerovalo. U želji da otkrije što je zapravo istina, Nick Norwitz, doktorant na Sveučilištu Harvard, započeo je ambiciozan eksperiment: Konzumirao je 720 jaja tijekom mjesec dana, jedući u prosjeku 24 jaja dnevno, želeći vidjeti njihov učinak na razinu kolesterola. Svaki jaje sadrži oko 186 mg kolesterola, što ga čini važnim faktorom u dnevnom unosu kolesterola. “Pretpostavio sam da jedenje 720 jaja mjesečno, što je jednako 133.200 mg kolesterola, neće povisiti moj LDL kolesterol, i doista nije.”komentirao je sam.

Rezultat je također bio iznenađujući jer se dogodilo upravo suprotno od očekivanog: iako je unos kolesterola naglo porastao tijekom eksperimenta, Norwitzov LDL kolesterol pao je za 18%.

Iako mnogi stručnjaci već dugo upozoravaju da bi jaja mogla uzrokovati porast razine LDL-a, Norwitzov eksperiment sugerira suprotno. On, koji je već doktorirao o metabolizmu ljudskog mozga na Sveučilištu u Oxfordu, objavio je svoja otkrića u youtube, a njegov je video prikupio preko 160 000 pregleda. Podijelila je i fotografiju brda kartona za jaja koje je prikupila tijekom mjeseca.

Što je još jeo?

Usred eksperimenta Norwitz je dodao 60 grama ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani uglavnom od voća kao što su banane, borovnice i trešnje. Norwitz je objasnio da dodavanje ugljikohidrata može pomoći u snižavanju razine kolesterola. Kod ljudi koji su na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata, razina LDL-a često raste jer njihova tijela počinju sagorijevati mast za energiju. Ali kada se uvede više ugljikohidrata, razine LDL imaju tendenciju pada kako tijelo prelazi na korištenje ugljikohidrata za sagorijevanje.

Kako se objašnjava rezultat Norwitzova eksperimenta?

Postoji nekoliko teorija o tome zašto jaja možda ne povećavaju kolesterol. Neki znanstvenici objašnjavaju da se u crijevima kolesterol veže na specifične receptore na stanicama, uzrokujući otpuštanje hormona koji se zove holesin. Ovaj hormon zatim signalizira jetri da proizvodi manje LDL kolesterolodržavanje ravnoteže u tijelu.

Ovaj eksperiment pridodaje sve većem broju dokaza koji upućuju na to da je odnos između kolesterola iz hrane i kolesterola u krvi složeniji nego što se nekad mislilo. Naravno, čak i ako jaja nisu toliko “kriva” za kolesterol, uvijek je dobro potražiti mišljenje stručnjaka o svojoj prehrani. Rezultat dr. Norwitza ne jamči da će svi imati slične rezultate, ali otvara put za više znanstvenih istraživanja uloge jaja u našem zdravlju.

Pročitajte također:

Saznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja

Poznata hrana koja može pomoći djeci da porastu

Osam namirnica koje ne bi smjele nedostajati na našem tanjuru za jak um i snažno pamćenje do starosti

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki