Tko češće doživljava manipulaciju – muškarci ili žene: odgovor znanstvenika će vas iznenaditi

Opće je prihvaćeno da su žene u vezama u ovisnom položaju o muškarcu i stoga se često smatraju manje zaštićenom stranom.

No nakon proučavanja oblika manipulacije znanstvenici su došli do neočekivanog zaključka. Pokazalo se da su u tom pogledu muškarci manje zaštićeni.

Izraelski znanstvenici otkrili su da je u parovima kod muškaraca veća vjerojatnost da će doživjeti manipulaciju, a posebno gaslighting.

Rezultate rada objavio je časopis Social and Personal Relationships.

Istraživanja znanstvenika

Provedena je anketa u kojoj su ispitanici na ljestvici od 1 do 5 morali ocijeniti prirodu radnji koje doživljavaju s partnerom.

Dvorci
Fotografija: © Belnovosti

Poznato je da je u istraživanjima sudjelovalo više od 500 Izraelaca i gotovo 400 Amerikanaca starijih od 18 godina koji su bili u romantičnim vezama.

Što smo saznali

Gaslighting u vezama (kada jedna osoba dokazuje drugoj da je krivo razumije ili se nečega ne sjeća) češća je za muškarce.

Također se pokazalo da su žrtve plinskog svjetla bile što bliže depresiji, a kvalitetu svojih veza nisu ocjenjivale visoko.

Donedavno se vjerovalo da su žene sklonije doživjeti ovu vrstu manipulacije.

Vjerojatno se žene u takvim situacijama služe najsofisticiranijim oblicima agresije.

Također je sugerirano da muškarci i žene različito doživljavaju plinsko osvjetljenje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki