Kako naučiti dijete razlikovati desno i lijevo: vrlo jednostavno – igrajući se

Vrijedno je početi učiti svoje dijete kako se snalaziti u prostoru od vrlo rane dobi, tako da kada postane školarac ne brka pojmove “desno” i “lijevo”.

Vrijedi razgovarati o svemu i svačemu s malima, a pritom isključiti brbljanje i nazvati stvari pravim imenom.

Na primjer, kada samo provodite vrijeme u nekoj od soba, obratite pozornost svom djetetu na kutove: što je u desnom kutu, a koja je igračka bačena u lijevi kut.

Prilikom oblačenja djeteta pazite da cipelicu obuvate na lijevu, a zatim na desnu nogu. Učinite isto s čarapama, rukavicama, hlačama i puloverima.

To se može činiti beznačajnim, ali zapravo sustavno vježbanje razvija djetetovo asocijativno pamćenje.

Dijete
Fotografija: © Belnovosti

Kada mazite bebu i podučavate je dijelovima tijela, odmah mu pokažite gdje je lijevo, a gdje desno uho, gdje je lijevo, a gdje desno oko.

Nakon toga stečeno znanje možete učvrstiti u igrama.

Slušaj moju zapovijed

Voditelj (mama ili tata) daje naredbe: podigni desnu ruku, skoči na lijevu nogu, podigni lijevu ruku, udari desnom nogom. Na kraju zamijenite mjesto s bebom – bit će još zanimljivije.

Crtanje dlanovima

Koristeći dvije boje, pozovite dijete da otisne, recimo, svoj lijevi dlan crvenom bojom, a desnu ruku zelenom bojom.

Zatim možete crtati naizmjenično lijevom i desnom rukom, a potom objema rukama istovremeno.

U kojoj ruci

Morate ne samo pokazati svoju ruku s predmetom skrivenim u njoj, već ga i imenovati. U početku će bebi biti teško nositi se s odrazom u ogledalu, ali morate odmah reći ispravnu stranu kako bi beba shvatila gdje je lijevo i desno za njega, a gdje za vas.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki