Suho voće se ne može usporediti s kandiranim voćem. Ali mnogi neodgovorni građani o tome ne razmišljaju.
Za stručnjake ovo pitanje uopće ne postoji. Sa stajališta zdrave prehrane, ovi proizvodi su daleko od najvažnijih u prehrani – postoje važnije okolnosti.
Što je zdravije – sušeno voće ili kandirano voće – kaže “Doktor Petar” pozivajući se na stručnjaka.
Korist
Stručnjaci sušeno i kandirano voće nazivaju izvorima “minerala, vitamina, organskih kiselina i peptida”.
Njihova glavna prednost je dugi rok trajanja u odnosu na svježe voće. U isto vrijeme zadržavaju svoj okus i korisna svojstva.
Sušeno voće
Mogu izazvati prezasićenost organizma fruktozom. To se odnosi na grožđe, smokve, suhe marelice.
Osim toga, sušeno voće sadrži puno šećera – datulje, suhe marelice i suhe šljive. Ovi plodovi se prije sušenja potapaju u šećerni sirup.
Postoji još jedna okolnost – u njihovoj proizvodnji koriste se štetne tvari.
Kada se bere u industrijskim razmjerima, proizvod se tretira sumporom, koji ih štiti od insekata.
Domaće sušeno voće je čist i siguran proizvod.
Kandirano voće
Kandirano voće sadrži još više šećera, budući da se pripravci natapaju u šećerni sirup i zatim kuhaju.
Stoga, sa zdravstvenog gledišta, kandirano voće zadaje dvostruki udarac gušterači.
Ugodan trenutak je kandirano povrće. Takvi pripravci se rade od rajčice, mrkve, tikvica i bundeve.
Imaju niži glikemijski indeks, što čini kandirano povrće manje štetnim za gušteraču.
Zaključak
Jednako korisnim za tijelo možete nazvati kandirano voće i sušeno voće.
Ali ova je izjava istinita samo ako se poštuje norma njihove uporabe, kao i odsutnost kontraindikacija.