Kako se sadržaj kalorija u hrani mijenja nakon kuhanja: u nekim slučajevima se povećava, au drugima smanjuje

Možda već znate da se tijekom procesa kuhanja njegov sadržaj kalorija može povećati ili, naprotiv, smanjiti.

Zato se ovo događa.

Dodano ulje

Samo jedna žlica ulja povećava početnu energetsku vrijednost za oko 90 kcal. U tom smislu, krumpir pečen u pećnici i pečen u tavi će se razlikovati u sadržaju kalorija.

Zaslađeno i dodano začina

100 grama šećera sadrži oko 362 kcal, pa ne čudi da se ukupna kalorijska vrijednost jela ili pića povećava nakon dodavanja zaslađivača.

Što se tiče začina i začina, evo nekoliko primjera: vanilija ima 287 kcal, kurkuma ima 325 kcal, a mljeveni korijander ima 216 kcal. Sve brojke su dane za 100 grama proizvoda.

Jelo
Fotografija: © Belnovosti

Kuhano u vodi

Pakiranja tjestenine, mahunarki i žitarica pokazuju broj kalorija sadržanih u 100 grama proizvoda u suhom obliku.

Međutim, nakon kuhanja ovi proizvodi upijaju vodu i bubre. Zbog toga im se povećava volumen, što znači da se nutritivna vrijednost porcije smanjuje.

S druge strane, energetska vrijednost korjenastog povrća bogatog škrobom se povećava kuhanjem – za oko 30%.

Ove promjene nisu kritične, ali ih ipak vrijedi razmotriti, pogotovo ako takve namirnice zauzimaju značajno mjesto u vašoj prehrani.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki