Oni koji se drže jedne ili druge dijete u želji da dobiju figuru iz snova vrlo često odbijaju kruh, kao opravdanje da kruh ima previše kalorija, što znači da nije pogodan za mršavljenje.
Zapravo, takve promjene u prehrani mogu dovesti do toga da tijelo počne patiti zbog nedostatka aminokiselina, vitamina, mikro i makroelemenata i, naravno, ugljikohidrata.
Koje vrste kruha možete jesti čak i na dijeti?
Raž
Raženi kruh ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da će vam šećer u krvi polako rasti nakon što pojedete ovaj proizvod.
100 g takvog kruha sadrži samo 160 kalorija, a raženi pekarski proizvodi također ubrzavaju metabolizam i sadrže lizin koji sudjeluje u sintezi kolagena.
Ali, nažalost, nisu prikladni za osobe s visokom kiselošću želuca.
Bez kvasca
Dijetni kruh bez kvasca dobro je probavljiv i olakšava probavu, jer ima grubu i gustu teksturu – to je ono što tjera crijeva na aktivniji rad.
Dok obični kruh može uzrokovati disbiozu, budući da je kvasac izravno povezan s brojem bakterija, niskokalorični kruh bez kvasca ne uzrokuje taj učinak.
Cijelo zrno
Najkorisnijim proizvodom smatra se onaj od brašna cjelovitog zrna, s kojeg nije uklonjena ljuska. Upravo u njemu možete pronaći vitamine skupine PP, B, E i A, vlakna, kalij, kalcij, željezo, jod i natrij.
Proizvodi od cjelovitih žitarica pomažu u prevenciji bolesti probavnog sustava, jačaju imunitet, poboljšavaju stanje kose i vraćaju naše emocionalno stanje, a ako redovito jedete kruh od cjelovitih žitarica, nećete morati brinuti o dijabetesu i pretilosti.