Suho voće koje se proizvodi u industrijskim razmjerima nije toliko zdravo koliko se čini.
Da, sadrže puno šećera i ako ne slijedite normu, možete imati problema s probavom i više. Postoje važnije okolnosti.
Doznajmo zašto se sušeno voće kupljeno u trgovini ili na tržnici mora oprati i kako to učiniti kako bi se riješili štetnih tvari.
Kako oprati sušeno voće
Nije tajna da se sušeno voće tretira kemikalijama kako bi se produžio rok trajanja, zaštitilo od insekata i poboljšalo izgled.
Uglavnom se potrošači suočavaju sa sumpornim dioksidom i glicerinom.
Varaju se oni koji vjeruju da se suhe marelice, suhe šljive i ostalo suho voće moraju samo isprati u tekućoj vodi.
Time se samo može isprati prašina, ali ne i kemikalije. Stoga alergičari trebaju biti posebno oprezni.
Prvi način
Ako vam vrijeme dopušta, sušeno voće možete preliti toplom vodom (do 50 stupnjeva Celzijusa) i ostaviti 40 minuta.
Zatim se prljava voda ocijedi, a voće opere u tekućoj vodi. Nakon toga su spremni za jelo.
Drugi način
S ovim se zadatkom možete nositi puno brže ako voće prelijete kipućom vodom, a zatim ih isperete vodom iz slavine.
Podsjetimo, domaći pripravci ne zahtijevaju takvu obradu.