Pravi način za čišćenje tave koja se ne lijepi kako bi trajala godinama

Neprianjajuće posuđe mijenja stvari u kuhinji, omogućujući vam kuhanje s manje maslaca i ulja i čineći čišćenje lakim. Međutim, neprianjajuće posuđe zahtijeva pažljivo čišćenje i održavanje kako bi se održalo u besprijekornom stanju.

Čišćenje neprianjajućih tava na pravi način čuva premaz, sprječava nakupljanje ostataka hrane i bakterija na tavi te osigurava zdravo i sigurno kuhanje. Evo kako to učiniti kako treba.

Jedna od mnogih prednosti tave s neprijanjajućim premazom je ta da se lako čisti. Pustite da se tava ohladi, a zatim je očistite ovom jednostavnom metodom.

  • Ostavite neprianjajuću tavu da se ohladi ako je nedavno korištena. Nikada nemojte uranjati vruću tavu u hladnu vodu, jer to može uzrokovati savijanje.
  • Nakon što se ohladi poprskajte tepsiju blagim sredstvom za čišćenje po cijeloj površini.
  • Pomoću meke spužve ili kuhinjske krpe nježno izribajte tavu. Izbjegavajte korištenje abrazivnih četki koje mogu oštetiti neljepljivu površinu.
  • Posudu temeljito isperite toplom vodom, pazeći da je sav sapun uklonjen.
  • Ostavite posudu da se osuši na zraku ili je obrišite čistom krpom. Provjerite je li potpuno suh prije spremanja kako biste spriječili nakupljanje vlage i moguću hrđu.

Vidi više:

Kako ukloniti nakupljenu prljavštinu s tave koja se ne lijepi

Čak se i na neprianjajućim tavama povremeno nakupi prljavština, ali to se može ukloniti sodom bikarbonom. Za uklanjanje prljavštine s tave s neprijanjajućim premazom, isprobajte ovu metodu.

  • Namočite tavu u toplu vodu s sapunom na 15 do 30 minuta kako biste omekšali ostatke hrane.
  • Upotrijebite četku s mekim vlaknima za nježno ribanje ostataka hrane.
  • Za tvrdokornu prljavštinu napravite pastu od jednakih dijelova sode bikarbone i vode.
  • Nanesite pastu na površinu posude i ostavite 10 do 15 minuta.
  • Ponovno nježno izribajte četkom ili spužvom s mekim čekinjama, uklanjajući preostalu prljavštinu.
  • Isperite ostatke paste od sode bikarbone ili ostatke hrane toplom vodom.
  • Ostavite posudu da se osuši na zraku ili je obrišite čistom krpom.

Vidi više:

Materijali koje treba izbjegavati pri čišćenju neprijanjajućih tava

Neprianjajuće tave lako se čiste, ali ih je i lako oštetiti ako koristite pogrešne materijale. Neki materijali koje treba izbjegavati pri održavanju tava s neprijanjajućim premazom uključuju:

Metalno posuđe: Metalno posuđe ne samo da ozbiljno izgrebe površinu neprianjajućih tava, već s vremenom može oslabiti neprianjajući sloj.

Abrazivna sredstva za čišćenje: Proizvodi za čišćenje koji su prejaki ili abrazivni mogu oštetiti površinu vaše tave i uništiti njezina neprianjajuća svojstva. Izbjegavajte korištenje kemijskih sredstava za čišćenje pećnice.

Čelična vuna: Korištenje čelične vune ili drugih abrazivnih četki može prouzročiti oštećenje neprianjajuće površine. Za čišćenje neprijanjajućih tava uvijek koristite četku ili krpu s mekim vlaknima.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki