7 jesenskih vrtlarskih zadataka koje ne smijete propustiti

Vaš je proveo proljeće, ljeto i jesen pružajući vam obilje svježeg, domaćeg povrća—nemojte ga zanemariti kad zahladi. Neuspjeh pripreme za zimu u vašem povrtnjaku ima nekoliko negativnih posljedica koje mogu utjecati na buduće vegetacijske sezone: biljke osjetljive na mraz i hladnoću mogu biti oštećene, populacije štetnika mogu se povećati, a erozija i zbijanje tla mogu naštetiti vašem krajoliku. Kako se to ne bi dogodilo, postoji nekoliko zadataka koje biste trebali obaviti prije zime.

1. Berite svoje povrće

Povrće osjetljivo na mraz treba brati prije zime (ili kada se očekuje mraz). Ako to ne učinite, povrće može biti oštećeno ili mrtvo. Neke biljke, poput brokule i kupusa, mogu podnijeti jako smrzavanje i preživjeti hladno vrijeme, dok druge ne mogu.

2. Pokrijte svoj usjev

Pokrijte svoje usjeve po hladnom vremenu politunelima ili pokrivačima navečer i uklonite pokrivače ujutro kako biste zaštitili svoje biljke od temperatura blizu smrzavanja. Unutar tri dana od berbe, ovisno o načinu skladištenja, voće i povrće može izgubiti oko 30 posto svojih vitamina i minerala. Pokrivanje vrtnih gredica može dodati tjedne berbe hranjivije i ukusnije hrane.

Vidi više:

3. Očistite svoj povrtnjak

Čišćenje je bitan dio pripreme vrta za zimu. Uklonite korov (po mogućnosti prije nego što pusti sjeme koje će proklijati sljedeće godine) i provjerite je li biljni materijal zaražen štetočinama i bolestima i odbacite. Ostavljanje toga u vrtu povećava izvor i rizik budućih problema. Ovo je također dobro vrijeme da uklonite svo otpalo lišće i granje koje se nakupi tijekom jeseni.

4. Malčirajte svoj povrtnjak

Zaštitite tlo prekrivanjem malčem prije nego što temperature padnu prenisko. Pokriveno tlo zadržava više vode, manje je zbijeno i ima manji pritisak korova. Umjesto kupovnog malča, tlo možete pokriti i usitnjenim lišćem i slamom.

5. Zaštitite svoje bilje

Ako imate začinsko bilje koje raste u posudama, unošenjem u kuću zaštitit ćete ga tijekom hladnijih mjeseci. Začinsko bilje kao što su ružmarin, lavanda, kadulja i lovorov list dobro uspijeva godinama kada se unese u kuću i vrati u vrt.

Vidi više:

6. Dodajte kompost u svoj povrtnjak

Mnogo je prednosti dodavanja komposta u vaš vrt prije zime. Poboljšava drenažu u teškim tlima, povećava kapacitet zadržavanja vode u tlima koja se brzo dreniraju, dodaje niz hranjivih tvari tijekom dugog vremenskog razdoblja i poboljšava zdravlje biljaka. Dodajte oko 2,5 cm komposta u svoj vrt u jesen jer se može razgraditi i poboljšati tlo tijekom zime.

7. Posijati pokrovni usjev

Pokrivni usjevi izvrstan su način zaštite tla zimi, kao i dodavanja hranjivih tvari i organske tvari. Ali morat ćete se pobrinuti da vaš pokrovni usjev ima vremena da se učvrsti prije prvog mraza. Jedan primjer pokrovnog usjeva je ljubičasta djetelina, koja brzo raste i brzo prekriva tlo, čime se sprječava otjecanje kišnice. Ova mahunarka, kao i druge, radi s bakterijama tla kako bi dodala dušik u tlo. Dobro raste na suncu i u sjeni.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki