Jeste li napunili 65? Što dodati svojoj prehrani da dostignete 100

Nova istraživanja pokazuju da je dodatak prehrani koji osobe starije od 65 godina mogu unijeti povezan s 18% manjim rizikom od smrti

Prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju i dugovječnosti, osobito kako starimo. Nova američka studija potvrđuje da, ako ste prešli 65. godinu, odabir prave hrane može utjecati na vaš život u narednim desetljećima. “Ključ” zdravijeg i duljeg života, kako sugeriraju istraživači sa Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji, možda leži u dodavanju ribe u prehranu.

Studija objavljena u kolovozu u American Journal of Clinical Nutritionprikupio je podatke o prehrani 88.000 ljudi u dobi od 30 do 85 godina u SAD-u i Kanadi. Podaci su prikupljeni između 2002. i 2007., a sudionici su praćeni do 2015., kako bi se proučila veza između prehrane i rizika od smrti ili bolesti. Od ukupnog uzorka zabilježeno je oko 12.500 smrtnih slučajeva.

Sudionici istraživanja bili su podijeljeni u pet kategorija na temelju prehrane. Nevegetarijanci su konzumirali meso i ribu, dok su poluvegetarijanci (fleksijanci) meso su jeli sporadično. Postojali su i pesco-vegetarijancikoji je jeo ribu, ali ne i meso, kao i lakto-ovo vegetarijanci koji su konzumirali mliječne proizvode i jaja. Konačno, vegani nisu konzumirali nikakve životinjske proizvode.

Rezultati su pokazali da vegetarijanci općenito imaju 12% manji rizik od smrti u odnosu na one koji su konzumirali meso. Ipak, najveću korist pokazali su pesco-vegetarijanci, tj. oni koji su jeli ribu, ali ne i meso, s 18% manji rizik od smrti. U isto vrijeme, dodavanje mliječnih proizvoda i jaja vegetarijanskoj prehrani smanjilo je rizik od smrti za 15%. S druge strane, vegani, koji ne konzumiraju nikakve životinjske proizvode, imali su samo 3% smanjen rizik od smrti.

Vegetarijanstvo nije dobro za starije osobe

Iako se vegetarijanstvo smatra korisnim, istraživanje je pokazalo da je kod osoba starijih od 65 godina situacija drugačija. Kako objašnjava profesor Gary Fraser, glavni istraživač studije, u ovoj dobi postoji povećan rizik od neuroloških bolesti, poput demencije, moždanog udara i Parkinsonove bolesti, posebno za one koji ne konzumiraju ribu.

Studija je otkrila da starije osobe koje su slijedile striktno vegetarijansku prehranu bez ribe imale su povećan rizik od ovih bolesti. razlog? Moguće nedostatak esencijalnih nutrijenatakao što su omega-3 masne kiseline, koje su vrlo važne za zdravlje mozga. Dodavanje ribe, međutim, značajno je smanjilo ovaj rizik, čineći pesco-vegetarijansku prehranu jednim od najboljih izbora za starije osobe koje žele smanjiti rizik od neuroloških bolesti i produljiti svoju dugovječnost.

Omega-3: Najvažnije za zdravlje mozga

Masna riba, poput lososa, skuše i sardine, posebno je bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove omega-3 masne kiseline, kako je objasnilo British Dietetic Association, pomažu u smanjenje upale i njegova oksidativni stres u tijelu čimbenici koji imaju važnu ulogu u razvoju demencije i drugih neuroloških bolesti.

Iako se omega-3 masne kiseline također mogu pronaći u biljnim izvorima kao što su sjemenke i orašasti plodovi, količina koju osiguravaju te namirnice mnogo je manja u usporedbi s masnom ribom. Stoga se jedenje ribe u poodmakloj dobi smatra osobito korisnim za zdravlje mozga. Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, antioksidansi sadržani u ribi i drugoj hrani Mediteranska prehrana mogu zaštititi moždane stanice od oštećenja uzrokovanih Alzheimerovom bolešću. Stoga dodavanje ribe u prehranu može pridonijeti boljem radu mozga i prevenciji demencije.

Mediteranska prehrana kao model

Istraživanje ističe i važnost mediteranske prehrane koja uključuje obilje voća i povrća, maslinovog ulja i, naravno, ribe. Mediteranska prehrana bogata je antioksidansima koji pomažu smanjiti oksidativni stres i održati zdravlje mozga. Istraživači vjeruju da kombinacija biljne hrane i masne ribe koja karakterizira mediteransku prehranu nudi jednu od najboljih opcija za zaštitu tijela od teških bolesti i postizanje dugovječnosti.

Pročitajte također:

Šest neočekivanih znakova upozorenja demencije – nemojte ih ignorirati

Vježbe koje izoštravaju um 70-godišnjaka

Alzheimerova bolest: Biljka koja jača um i pamćenje – Svi je imamo u kuhinji

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki