5 stvari koje zabrljamo kad stavimo hranu u hladnjak

Hladnjak je jedan od električnih uređaja koji nam olakšavaju život. Zahvaljujući njemu možemo pohraniti hranu koju ćemo kasnije konzumirati.

Obavezno prije stavljanja hrane u hladnjak morate…

No, stavljanje proizvoda u ovaj “ledeni ormarić” ne znači da će oni ostati upotrebljivi neograničeno dugo. Hrana se također može pokvariti i završiti bačena u kantu ravno iz hladnjaka.

To se također događa kada domaćini ignoriraju osnovna pravila pohrane.

1. Rotacija

Sve “kvarljive” namirnice treba čuvati bliže rubu police, a ne uza zid. Takva sitnica omogućit će vam korištenje ovih proizvoda na prvom mjestu.

Još bolje, imajte zasebnu posudu ili policu za hranu s kratkim rokom trajanja. Hranu za koju je očito da ne može dugo trajati najbolje je iskoristiti je što prije, pa ju je poželjno imati pred sobom.

2. Pakiranje

Proizvodi nisu jednostavno pakirani u hermetički zatvorene kutije. Zajedno s mirisima, bakterije se šire, zbog čega počinju nepovratni procesi.

Većina domaćica koristi plastične kutije i vrećice s patentnim zatvaračem. Trebali biste znati da kobasice i sir treba čuvati u foliji ili pergamentu.

Kako se nositi sa žgaravicama i koju hranu izbjegavati

3. Zone svježine

Treba imati na umu da kutije za povrće i voće pružaju mogućnost suhog i mokrog skladištenja. U suhoj zoni bolje je rasporediti jabuke i kruške, banane, breskve i marelice.

Odnosno sve voće koje ispušta etilen. Svježe začinsko bilje, krastavci i rajčice, paprike i jagode čuvaju se u vlažnim prostorijama.

4. Redovito provjeravajte

Ako je nešto pošlo po zlu, pripremite se na činjenicu da će se susjedni proizvodi uskoro početi kvariti. Jedna voćka koja truli može izazvati plijesan u hladnjaku i pokvariti vam pola zaliha.

5. Temperatura

Možda je ovo najvažniji trenutak. Idealno bi bilo da temperatura u hladnjaku ne bude viša od 3-5 stupnjeva Celzijusa. Dopušteno je čuvati jaja, umake i hranu za kućne ljubimce na policama na vratima.

Gornja polica se smatra najtoplijom, ovdje se čuvaju mliječni proizvodi i kobasice, kuhana hrana na srednjim policama, ostavite donje police i posude za povrće i voće./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki