Protuupalno voće koje jača srce i jača probavni sustav

Nutricionistica predstavlja neusporedivu dobrobit voća koje je Homer opisao kao “dar bogova ljudima”

Priroda je najveća ljekarna, puna mnoštva ljekovitih “darova”, a jedan od njih, često podcijenjen, je kruška. Ovo slatko voće idealna je namirnica za probavu, zahvaljujući svojim bogatim nutritivnim elementima, prema ovlaštenoj dijetetičarki Beth Czerwony.

Kako ističe, kruške su odličan izvor antioksidansa, vlakana, minerala, kalija te vitamina C, K i B6. Zbog širokog spektra hranjivih tvari, smanjiti rizik od određenih bolesti. Sljedeće su njihovih pet najvažnijih prednosti:

1. Poboljšavaju razinu šećera u krvi

Prema riječima nutricionista, vlakna pomažu stabilizirati šećer u krvi. Osim toga, kruške sadrže antocijane, važan antioksidans koji, prema opservacijskoj studiji, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Također, kruške imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini pogodnijima za održavanje stabilne razine šećera u krvi .

2. Ublažavaju zatvor i jačaju probavni sustav

Biljna vlakna povećati također nju pokretljivost crijeva zahvaljujući pektin koji sadrže (vrsta topivih vlakana), smanjujući zatvor i jačajući cjelokupno zdravlje mikrobioma. Jedna kruška sadrži 6 grama vlakana (više od 20% dnevnih potreba odrasle osobe). Ipak, budite oprezni, jer kora kruške sadrži značajnu količinu ukupnih vlakana voća i iz tog razloga je važno konzumirati cijeli plod.

3. Smanjuju upalu

Vrijedni antioksidansi sadržani u kruškama kao što su flavonoidi, zaustavljaju oštećenje stanica koje dovodi do kronične upale. Naime, istraživanja su dokazala da flavonoidi stvaraju zaštitni štit iz:

  • rak
  • bolesti srca
  • bakterijske, gljivične i virusne infekcije
  • Alzheimerova bolest, demencija i Parkinsonova bolest
  • moždani udar
  • dijabetes tipa 2 i oštećenje živaca koje uzrokuje

4. Promiču zdravlje srca

Prema pregledu 44 studije, antocijanini u ovom voću mogu također štite od koronarne bolesti srca. Ipak, njihova svestrana vlakna imaju tendenciju niži kolesterolkao što je utvrđeno u meta-analizi 15 kliničkih studija, što je faktor rizika za srčane bolesti Osim toga, kalij koji sadrže smanjuje krvni tlakšto jednako narušava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Konačno, zbog svih ovih pozitivnih učinaka smanjuje se i rizik od moždanog udara i smrti od srčanih bolesti.

Pročitajte također:

Plod trešnje koji snižava šećer i čuva srce i kosti

Zeleno antioksidativno super-voće koje jača obranu, ljubi crijeva i jača kosti

Protiv starenja: Što staviti na tanjur ako želimo zauvijek ostati mladi

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki