Kaša je jedno od prvih jela koje se pojavljuje u bebinoj prehrani kada je vrijeme za uvođenje komplementarne hrane.
Mame i tate koji su proučavali ovo pitanje vjerojatno znaju za postojanje običnog mlijeka i žitarica bez mliječnih proizvoda.
Ali o funkcionalnim žitaricama vrijedi razgovarati odvojeno. Obično su usmjereni na rješavanje određenog problema.
Neke mješavine pomažu djetetu da brže zaspi zbog visoke hranjive vrijednosti ili cvijeta lipe u sastavu, druge pomažu u suočavanju sa zatvorom – među njihovim komponentama u pravilu su suhe šljive, suhe marelice ili bakterije mliječne kiseline i prebiotici.
Također možete pronaći hranu s probioticima, koje su korisne bakterije koje su dio zdrave crijevne flore.
Danas postoje mnoge žitarice obogaćene lakto- i bifidobakterijama. Ove žitarice prikladne su i za zdravu djecu i za djecu s probavnim problemima, jer pomažu u njihovom otklanjanju.
Za djecu stariju od godinu dana proizvođači kašica obično nude gušće kašice, gdje su voće i bobice predstavljeni u komadima, što bebama olakšava upoznavanje s procesom žvakanja.
Imajte na umu: ako govorimo o industrijski proizvedenim žitaricama, onda ih nakon razrjeđivanja treba pojesti u roku od 15-20 minuta. Takva se jela ne mogu pohraniti.
Odluku o tome kada se dijete može prebaciti na domaće žitarice za odrasle treba donijeti pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike djetetovog tijela i mogućnosti roditelja, au nekim situacijama potrebna je konzultacija s pedijatrom.