Deset namirnica koje nutricionist izbjegava kako ne bi dobio rak – Video koji je postao viralan na TikToku

U opsežnom videu na TikTok-u, nutricionist specijaliziran za onkologiju iznosi krive namirnice koje bismo trebali smanjiti kako bismo smanjili šanse za dobivanje raka

Prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika koji mogu utjecati na naše zdravlje, budući da pravilan odabir hrane može smanjiti rizik od raka. Nutricionistica Nichole Andrews, specijalizirana za onkologiju, nedavno je dobila veliki publicitet putem TikToka otkrivši koju hranu izbjegava i zašto. Njezini pogledi pružaju korisne informacije o prevenciji raka i kako prehrana može doprinijeti zdravlju.

U videu koji je postao viralan na TikToku, s gotovo 1,1 milijun pregleda, Andrews naglašava važnost prehrane za zdravlje i prevenciju raka, navodeći: “Znam koliko prehrana može biti snažna u pomaganju pacijentima da ostvare bolje rezultate liječenja i smanje rizik od recidivanapominje on.

Popis namirnica koje izbjegava

Alkohol

Andrews izbjegava sve oblike alkohola, tvrdeći da povećava rizik od šest različitih vrsta raka, uključujući rak jetre, debelog crijeva i dojke. Kako navodi, “Konzumacija alkohola, u bilo kojoj količini, odmah počinje povećavati rizik od raka.” Istraživanje je pokazalo da je gotovo 1 od 25 slučajeva raka u Ujedinjenom Kraljevstvu uzrokovano konzumacijom alkohola, što je jednako broju od oko 12 000 slučajeva raka svake godine.

Mesne prerađevine i kobasice

Stavke poput feferoni i kobasice nalaze se na njegovoj “crnoj listi”, jer je njihova konzumacija povezana s povećanim rizikom rak debelog crijeva. “Prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva u bilo kojoj mjeri” države. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, konzumacija prerađenog mesa smatra se kancerogenom. Predlaže da preferiramo svježe meso ili piletinu te da uz njih ide kruh od cjelovitih žitarica za zdraviju opciju.

Slatka pića i dodani šećeri

Ova pića ne sadrže hranjive tvari i povezana su s pretilošću, poznatim faktorom rizika za rak. Studija American Journal of Public Health pokazala je da je konzumacija slatkih pića povezana s povećanim rizikom od pretilosti i raka.

Osim toga, dodajući šećer u hrani i pićima (kao što su čaj i kava) treba izbjegavati, jer to podjednako doprinosi povećanju kalorija i može dovesti do pretilosti. “Šećer je prazna kalorija i nema nikakvu hranjivu vrijednost”javlja Andrews.

Crveno meso

Iako izravno ne povećava rizik od raka, konzumacija veća od 500 g. tjedno može povećati rizik od raka debelog crijeva. Andrews predlaže ograničiti konzumaciju crvenog mesa na jednom tjedno i zamijeniti ga piletinom, puretinom, ribom i plodovima mora.

Kava

Kava ne povećava izravno rizik od raka, ali dodajući šećer i vrhnje može dovesti do više kalorija. Andrews predlaže da preferiramo običnu kavu ili s manje šećera.

Bijeli kruh i špageti

Umjesto navedenog, Andrews preporučuje odabir proizvoda od cjelovitih žitarica, bogatih vlaknima i hranjivim tvarima. One koje odabere uključuju smeđa riža, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice, smeđi kruh i tortilje od cjelovitog zrna pšenice.

Biljna mlijeka

Unatoč porastu popularnosti, Andrews preferira kravlje mlijeko zbog njegove bogate nutritivne vrijednosti i sadržaja kalcija koji može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. “Biljna mlijeka su sigurna opcija, ali ja ih izbjegavam zbog niskog sadržaja proteina”javlja.

@oncology.nutrition.rd Recite zbogom zbunjenosti i neizvjesnosti. Pridružite se mom 1:1 programu treniranja već danas, povratite kontrolu nad svojom prehranom i vratite se živjeti svoj život punim plućima! 🌟🌟LINK U BIO ZA PRIJAVU za podršku 1:1 DANAS!🌟🌟 #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravethehave #lymphomaawareness #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancan cer #prostatecancer #cancerfree#cancerwarrior #cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ originalni zvuk – Nichole | Onkološki dijetetičar

Pročitajte također:

Rak dojke: Poznato piće koje povećava rizik do 80%

Rak dojke: Kozmetika i kreme za sunčanje koje povećavaju rizik

Vlakna: štite od raka i bolesti srca

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki