Jabuke: što objašnjava njihovu jedinstvenost – 5 razloga za uključivanje voća u vašu prehranu

Jabuke su jedno od najčešćih vrsta voća u većem dijelu svijeta.

Mogu se kupiti tijekom cijele godine, konzumirati svježe ili koristiti kao sastojak u pripremi niza jela i pića.

Korisna svojstva jabuka su sljedeća:

1. Poboljšanje rada gastrointestinalnog trakta. Jabuke sadrže pektin koji poboljšava probavu i smanjuje šljake u tijelu.

2. Smanjenje razine kolesterola. Pulpa jabuke bogata je askorbinskom kiselinom, koja pomaže u smanjenju viskoznosti krvi i snižavanju razine kolesterola u krvi.

Jabuke
Fotografija: © Belnovosti

3. Prevencija razvoja tumora raka. Jabuke sadrže antioksidanse koji igraju vitalnu ulogu u zaštiti stanica tijela od slobodnih radikala, što smanjuje rizik od raka.

4. Jačanje imunološkog sustava. Jabuke sadrže vitamin C koji blagotvorno djeluje na naš imunološki sustav, što pomaže u zaštiti organizma od sezonskih virusnih i zaraznih bolesti.

5. Održavanje vidne oštrine. To je uglavnom zbog činjenice da kora i pulpa jabuke sadrže lutein i zeaksantin, koji mogu poboljšati vidnu oštrinu i zaštititi vidni sustav od mnogih bolesti.

Međutim, kao i većina voća, jabuke imaju određene kontraindikacije.

Osobe sklone alergijskim reakcijama ne smiju jesti žute i crvene jabuke, a osobe s visokom kiselošću želučanog soka ne smiju jesti velike količine kiselih i slatko-kiselih jabuka.

Osim toga, ne preporučuje se davanje svježih jabuka djeci mlađoj od godinu dana i vrlo starijim osobama, jer konzumacija svježih jabuka može izazvati probavne smetnje.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki