Downov sindrom: Tekuće zlato koje poboljšava pamćenje i smanjuje upale

Prirodni dodatak salati i hrani može zaštititi zdravlje mozga osoba s Downovim sindromom

Mogu li se tegobe Downovog sindroma liječiti prirodnim putem, poput prehrane? Čini se da je jedan od načina koji najviše obećava u ovoj kategoriji ekstra djevičansko maslinovo ulje, ključna komponenta mediteranske prehrane koji je već dokazao svoju vrijednost za naše zdravlje. Nedavna studija Alzheimerovog centra u Templeu (ACT), objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease, otkriva blagotvorna svojstva maslinovog ulja u zdravlje mozga, poboljšanje pamćenja i općeg zdravlja pojedinaca s Downovim sindromom.

Što je Downov sindrom?

Downov sindrom je najčešći genetski oblik tjelesnog i mentalnog invaliditeta. Kako je napredak medicine produljio životni vijek osoba sa sindromom sa 40 na 60 godina, učestalost kognitivnih problema, poput Alzheimerove bolesti, također raste. U tih pojedinaca, otprilike 50% počinje osjećati značajne probleme s pamćenjem do dobi od 40 godina, što istraživanje strategija prevencije i intervencije čini nužnim.

Studija ACT, koja se fokusirala na korištenje maslinovog ulja, pruža zanimljivu perspektivu. Koristeći eksperimentalni model miševa koji su imali osobine slične Downovom sindromu, istraživači su pet mjeseci davali ekstra djevičansko maslinovo ulje u njihovu prehranu, a zatim su procijenili njihovo učenje i pamćenje.

Što je pokazalo istraživanje?

Pokazali su miševi koji su konzumirali ekstra djevičansko maslinovo ulje značajno poboljšanje učenja i prostornog pamćenja, osnovni elementi svakodnevnog života. Prema Dr. Domenico Praticò, glavni autor studije i profesor neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Lewis Katz na Sveučilištu Temple, “davanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja ovim osobama ima blagotvoran učinak na poremećaje pamćenja i funkciju sinapsi.”

Naime, miševi kojima je davano ekstra djevičansko maslinovo ulje također su bili izloženi poboljšanje rada sinapsi, kao i smanjene razine upalnih biomarkera u mozgu. Ova otkrića upućuju na to da može pomoći u smanjenju upale, koja je povezana s kognitivnim padom.

Ovo istraživanje naglašava važnost mediteranske prehrane koja se već povezuje s nizom zdravstvenih prednosti. Maslinovo ulje jedan je od temelja ove dijete, a prethodne studije pokazuju da štiti od bolesti srca, dijabetesa i drugih kroničnih stanja.

Dr. Praticò je primijetio: “Rezultati našeg istraživanja pružaju dodatnu podršku potencijalnim terapeutskim učincima maslinovog ulja kod osoba s Downovim sindromom.” Istraživanje ACT-a nudi nadu za nove strategije liječenja koje bi mogle poboljšati živote ovih pojedinaca, budući da bi dodavanje maslinovog ulja u prehranu moglo biti prirodan i pristupačan način za održavanje zdravlja njihovog mozga i odgađanje slabljenja pamćenja.

Pročitajte također:

Eliksir ljepote koji čini čuda za kožu i zdravlje – Otkrijte novi trend ispijanja maslinovog ulja

Kalamon masline: “Blago” za snižavanje kolesterola

Masline: Ovdje su one s najmanje soli

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki