Vlakna su važan element zdrave prehrane.
Međutim, mnogi, ako ne i većina, ljudi ne unose dovoljno dijetalnih vlakana, što može dovesti do zdravstvenih problema.
U ovom članku nudimo vam nekoliko savjeta s UCSF-a (University of California, San Francisco) koji će vam pomoći da povećate unos vlakana i poboljšate svoje cjelokupno zdravlje.
1. Uključite barem jednu porciju cjelovitih žitarica u svaki obrok. To može biti riža, kukuruz, zob, kvinoja, bulgur itd.
2. Obični kruh zamijenite kruhom od cjelovitih žitarica (pri odabiru proizvoda obratite pozornost na količinu vlakana u njemu).
3. Kod pripreme jela koristite smeđu rižu, a ne bijelu.
4. Učinite grah obaveznim dijelom svoje salate: pola šalice graha sadrži oko 7-8 grama vlakana.
5. 2-3 puta tjedno umjesto mesa jedite mahunarke (leća, grašak, grah, slanutak, kikiriki itd.) u jelima poput juhe ili curryja.
6. Imajte barem 5 porcija voća i povrća u dnevnoj prehrani. Bit će bolje ako su svježe.
7. Pokušajte izbjegavati voćne sokove i odlučite se za cijelo voće kao alternativu.