Kako odabrati shemu boja za interijer: dizajner je govorio o pogreškama

Odabir boja jedna je od ključnih točaka u uređenju interijera.

Kompetentna kombinacija nijansi omogućuje vam stvaranje skladnog prostora, naglašavanje stila sobe i davanje jedinstvenog raspoloženja.

Prema riječima Yulia Tychino, stručnjaka u internetskoj publikaciji BelNovosti na području dizajna i dizajna interijera, prvo biste trebali odlučiti o osnovnoj paleti boja. Da biste to učinili, morate uzeti u obzir svrhu prostorije, njezinu veličinu i karakteristike prirodne rasvjete.

Na primjer, za dnevnu sobu ili dječju sobu bolje je odabrati svijetle, mirne boje – bež, nježno plavu, mentu. Stvaraju osjećaj prostranosti i potiču opuštanje. Za kuhinju su prikladne svjetlije nijanse – žuta, narančasta, zelena.

Nakon odabira osnovne sheme boja, možete prijeći na odabir nijansi za različite zone i elemente interijera.

interijer
Fotografija: © Belnovosti

Ovdje je važno uzeti u obzir funkcionalno zoniranje kako bi se razgraničio prostor i istaknula najvažnija područja.

Na primjer, za zidove dnevne sobe bolje je odabrati mirnu neutralnu nijansu – bež, svijetlo sivu, blijedo plavu. A za jedan od zidova možete koristiti svjetliju boju kako biste stvorili naglasak. Aktivnom bojom možete istaknuti i zid iza sofe ili područje ispod TV-a.

Za tekstil također vrijedi odabrati nijanse iz istog raspona boja. Za jastuke, pokrivače i tepihe koriste se svjetlije i zasićenije boje. A za zavjese je bolje odabrati mirne pastelne boje za nježno raspršivanje dnevnog svjetla.

Posebnu pozornost treba posvetiti odabiru nijansi za velike komade namještaja. Sofa, fotelje i stolovi postavljaju opće kolorističko raspoloženje interijera.

Za njih je bolje odabrati neutralne prirodne boje – bež, svijetlo smeđu, sivu. Nije preporučljivo koristiti svijetle boje za namještaj, jer s vremenom mogu postati dosadne.

Međutim, možete dodati svijetle akcente uz pomoć dekora i malih detalja.

Raznobojni jastuci, vaze, slike oživjet će interijer i stvoriti željenu kompoziciju boja. Također možete dodati sjenila koristeći funkcionalne elemente – svjetiljke, satove itd.

Glavna stvar pri odabiru boja je održati cjelokupni sklad i ravnotežu. Previše svijetlih, zasićenih boja može biti zamorno.

Previše monotona paleta će izgledati dosadno. Idealna opcija je kombinacija neutralne baze s aktivnim akcentima u boji koji ističu ključna područja i elemente prostora. Tada će interijer izgledati stilski i skladno.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki