Svjetski dan hrane: 733 milijuna ljudi u svijetu pati od gladi

Svojim osnivanjem Svjetski dan hranekoji se svake godine obilježava 16. listopada, Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) odaje počast svom osnutku koji se dogodio 1945. Brojnim događajima i aktivnostima organiziranim povodom ovog dana, FAO ima za cilj podići globalnu svijest širenjem različite poruke svake godine.

Njezina poruka Svjetski dan hrane i prehrane za 2024. to su: “Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost” – “Ne ostavljajte nikoga”. U ovogodišnjoj poruci Organizacija za hranu i poljoprivredu poziva na kolektivnu akciju kako bi se osigurala dostupnost dovoljno hranjive i sigurne hrane, po pristupačnoj cijeni, za sve, kako bi se osiguralo da nitko ne bude zakinut.

Zdravlje u odnosu na pravo na hranu

FAO ističe da je pristup hrani temeljno ljudsko pravo, ugrađeno u međunarodno pravo. Ali i danas postoji veliki stupanj nejednakosti, jer mnogi ljudi nemaju pristup hrani koja je neophodna za zdrav život. U ovom trenutku, oko 733 milijuna ljudi pati od gladi zbog ratova, klimatskih promjena i ekonomskih nejednakosti. Više od 2,8 milijardi ljudi ne može osigurati zdravu prehranu. To znači da čak i ako konzumiraju odgovarajuću količinu kalorija, ne dobivaju potrebne hranjive tvari i raznolikost potrebne za održavanje zdravlja. Zaključno, gotovo polovica svjetske populacije danas ne dobiva esencijalne hranjive tvari potrebne ne samo za dobrobit, već u nekim slučajevima i za preživljavanje. Stoga je otprilike polovica čovječanstva osjetljivija na bolesti, kronična stanja ili nedostatak sposobnosti za aktivan život, kao rezultat nemogućnosti zadovoljenja temeljne potrebe kao što je pristup dovoljnoj i odgovarajućoj hrani.

Svjetska zdravstvena organizacija prehranu definira kao važan čimbenik zdravlja i razvoja, što se postiže prehranom raznovrsnom sigurnom hranom s dovoljno nutrijenata za zdravlje. Zdrave prehrambene navike povezane su s mnoštvom pozitivnih učinaka poput dugovječnosti, poboljšanja zdravlja dojenčadi, djece i majki, sigurnije trudnoće i poroda, jačanja imunološkog sustava i smanjenja rizika od nezaraznih bolesti.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije zdrava prehrana uključuje:

1. Mahunarke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice.
2. Pet porcija voća i povrća na dnevnoj bazi.
3. Manje od 50 g unosa slobodnih šećera (svi šećeri dodani hrani ili piću od strane proizvođača, kuhara ili potrošača, kao i šećeri prirodno prisutni u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentratima voćnih sokova) .
4. Smanjen unos zasićenih masti (manje od 10% ukupnog energetskog unosa).
5. Ograničenje unosa trans masnih kiselina (manje od 1% ukupnog energetskog unosa ili potpuno izbjegavanje).
6. Smanjena konzumacija soli (maksimalna konzumacija 5g/dan, tj. jedna čajna žličica. Sol je potrebno jodirati).

Međutim, povećana proizvodnja prerađene hrane, brza urbanizacija i promjena načina života doveli su do promjene prehrambenih obrazaca. Siromaštvo i visoke cijene hrane često navode ljude da traže jeftiniju i često manje hranjivu hranu. Posljednjih godina ljudi konzumiraju više hrane s visokim udjelom masti, slobodnih šećera i soli/natrija, dok značajan postotak stanovništva uopće nema pristup hrani. Pothranjenost je primjećena u svim zemljama i socioekonomskim klasama, a odnosi se na nedovoljan unos mikronutrijenata, što može uzrokovati ili gubitak težine zbog nedovoljne prehrane, ili prekomjernu težinu i pretilost. Oko 2,5 milijarde odraslih i 37 milijuna djece mlađe od pet godina sada ima prekomjernu tjelesnu težinu. U isto vrijeme, 1,6 milijardi žena i djece ima manjak više od jednog vitamina i minerala. U oba slučaja neusvajanje zdrave prehrane dovodi do razvojnih i zdravstvenih problema.

Izazovi i daljnje akcije

Nastavno na gore navedeno, važno je reći da je FAO identificirao i dokumentirao izazove koji sprječavaju ljude da osiguraju svoje pravo na primjerenu i pravilnu prehranu. To su sljedeći:

1. Pothranjenost u svim oblicima.

2. Gubitak raznolikosti hrane.

3. Glad zbog ratova, katastrofe zbog ekstremnih vremenskih pojava i ekonomske krize.

4. Jedenje nesigurne hrane.

Informativne akcije

Pozivaju se nadležne službe i tijela da osiguraju širenje poruke Svjetskog dana prehrane 2024., kroz sljedeće indikativne radnje, kako je navedeno u okružnici zamjenice ministra zdravlja Irini Agapidakis:

  • Organiziranje događanja za promicanje poruke Svjetskog dana hrane.
  • Informiranje i podizanje svijesti studenata, građana i potrošača kroz informativne govore vezane uz temu Svjetskog dana hrane.
  • Informiranje i podizanje svijesti učenika, građana, potrošača, prosvjetnih radnika i stručnjaka u širenju i usvajanju zdravih prehrambenih navika, s ciljem promicanja zdravlja i javnog zdravlja u širem smislu.
  • Osposobljavanje zdravstvenih djelatnika kao i drugih rukovoditelja nadležnih službi u javnom i privatnom sektoru koji su zaposleni u strukturama i službama vezanim uz osvješćivanje i informiranje o usvajanju zdravih prehrambenih navika.
  • Sudjelovanje mladih, djece i adolescenata od 5 do 19 godina u natjecanju za plakate u organizaciji FAO do 8. studenog 2024.
  • Korištenje knjige aktivnosti Naše akcije su naša budućnost za učenike, koja je dostupna na web stranici FAO-a.
  • Korištenje i priopćavanje videa koji je izradio FAO za Svjetski dan hrane
  • Korištenje i objavljivanje FAO informativnog materijala na web stranicama agencija. Konkretno, agencije mogu koristiti komunikacijske alate koje je predložila Organizacija za hranu i poljoprivredu na službenoj web stranici Svjetskog dana hrane 2024. na

Pročitajte također:

Klimatske promjene – Grčka: njihov utjecaj na zdravlje – dvije nove studije

Dugovječnost: Održiva prehrana koja smanjuje rizik od smrti za 25%

Srčani udar, zatajenje srca, moždani udar: atmosferski faktor koji povećava broj hospitalizacija

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki