Dugovječnost: Vrsta prehrane koja daje više godina života

Usvajanjem ovog obrasca prehrane mogli bismo uživati ​​u više godina života, pokazalo je novo istraživanje

Bismo li mogli živjeti dulje ako bismo manje jeli? Vjerojatno je spontani odgovor “da”, ali to je i onaj koji daje novija studija, s važnim obratom. Znanstvenici iz biotehnološke tvrtke Calico Life Sciences i neprofitne biomedicinske istraživačke ustanove The Jackson Laboratory otkrili su da nije važno samo smanjenje kalorija, već koliko se dobro tijelo prilagođava promjenama u prehrani, kao u razdobljima posta.

Točnije, studija, objavljena u Natureu, pokazala je kako različiti oblici ograničenje prehrane može značajno produljiti životni vijek, kod pokusnih miševa. Prema znanstvenicima, njihova otkrića ne samo da potvrđuju prednosti ograničenja kalorija za produljenje života, već također otkrivaju da povremeni post može imati slične učinke, čak i bez smanjenja ukupnog unosa kalorija.

Pokus u laboratoriju

U svom laboratorijskom istraživanju opsežno su ispitali 937 ženki miševa s genetskim razlikama. Glodavci su podijeljeni u pet prehrambenih skupina: jedna s neograničenim pristupom hrani, dvije s kalorijskim ograničenjem (60% i 80% bazalnih kalorija) i dvije s povremenim postom (jedan ili dva uzastopna dana u tjednu bez hrane). Miševi su potom praćeni tijekom života, uz redovite zdravstvene procjene i krvne pretrage.

Studija je otkrila da i restrikciju kalorija i povremeni post produžili su životni vijek miševas rezultatima koji ovise o stupnju ograničenja. Konkretno, miševi sa 40% ograničenja kalorija živjeli su oko devet mjeseci duže od onih koji su mogli jesti koliko su htjeli. To je jednako produljenju ljudskog života za više od desetljeća!

Još su impresivniji bili rezultati kod miševa koji su pratili povremeni post. Miševi su postili jedan ili dva dana u tjednu također su pokazali značajno produženje životas onima koji su postili za dva dana za duži život onih koji su slijedili jednodnevni post. Evo što se dogodilo unatoč činjenici da su konzumirali gotovo jednaku količinu hrane ukupno sa svojim kolegama bez ograničenja.

Učinci na cjelokupno zdravlje

Istraživači nisu mjerili samo životni vijek miševa, već su analizirali i njihov zdravstveni status tijekom života. Gledali su sve iz sastav tijela i brzine metabolizma na funkciju imunološkog sustava i njih kognitivne sposobnosti. Ovaj integrirani pristup omogućio im je stvaranje detaljne slike o tome kako ograničenje prehrane utječe ne samo na životni vijek, već i na cjelokupno zdravlje i starenje.

Jedno od najiznenađujućih otkrića bilo je da mnoge zdravstvene dobrobiti koje se obično povezuju s ograničenjem prehrane, poput poboljšanog metabolizma glukoze i smanjene tjelesne masnoće, ne znače nužno dulji život. Zapravo, neki miševi na ograničenoj dijeti živjeli su dulje unatoč manjem poboljšanju ovih standardnih pokazatelja zdravlja.

Ovo otkriće dovodi u pitanje dugotrajno uvjerenje da restrikcija kalorija produljuje život prije svega suzbijanjem negativnih učinaka pretilosti. Umjesto toga, sugerira da bi restrikcija prehrane mogla djelovati kroz složenije mehanizme koje još ne razumijemo u potpunosti.

Zanimljivo je da su istraživači identificirali nekoliko neočekivanih pokazatelja dugovječnosti. Na primjer, miševi koji su održavali svoju tjelesnu težinu tijekom razdoblja stresa imali su tendenciju da žive dulje, kao i oni s višim postotkom određenih vrsta imunoloških stanica u krvi.

Nedostaci

Međutim, studija također pokazuje potencijalne negativne učinke ekstremnih ograničenja u prehrani. Miševi na dijeti s 40% kalorijskim ograničenjem, iako su u prosjeku živjeli dulje, također su pokazali značajan gubitak nemasne tjelesne mase i promjene u njihovom imunološkom sustavu što bi ih potencijalno moglo učiniti osjetljivijima na infekcije.

Pročitajte također:

Mršavljenje: Koliko pomaže dijeta sa satom, a koliko restrikcija kalorija?

“Režemo” hranu i spašavamo se od infekcija – otkriva istraživanje

Konzumiranje naše hrane do 16:00 – Prednosti za šećer i kolesterol

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki