Bol u donjem dijelu leđa: Pet SOS poteza koji olakšavaju

Kada nam bol u donjem dijelu leđa pokuca na vrata, mijenja cijeli naš svakodnevni život i može nas udaljiti od aktivnosti koje nam prijaju i od posla. Svakodnevni život nam otežava i čak se i najjednostavniji pokreti čine nemogućima.

Naravno, većina nas, pogotovo ako je bol u donjem dijelu leđa česta pojava, zna neke ključne pokrete kako se nositi s njom. Ali još uvijek postoje neki važni i jednostavni pokreti koje možda ne možete zamisliti, a mogu ublažiti dosadnu bol u donjem dijelu leđa. Možete isprobati jedan ili više sljedećih tretmana kako biste vidjeli koji najbolje odgovara vašim potrebama:

Fokusirajte se na hormon sreće

Endorfini, odnosno hormoni raspoloženja, prirodno se nalaze u našem tijelu i kada se luče popravljaju naše raspoloženje. Ono što možda niste znali je da mogu blokirati signale boli koji se šalju mozgu. Ovi hormoni također djeluju kao prirodna sredstva za ublažavanje bolova kod simptoma tjeskobe i depresije, za koje se čini da su povezani i često pogoršavaju kroničnu bol u donjem dijelu leđa.

Ali postoje određene aktivnosti koje možete učiniti kako biste povećali razinu endorfina bez opterećenja struka, poput aerobne vježbe, terapije masaže ili meditacije

Naspavaj se dovoljno

Kada nas boli, imamo problema sa spavanjem. Ali tako upadamo u začarani krug nesanice, jer nedovoljno sna može pogoršati bolove u donjem dijelu leđa, što rezultira nedostatkom sna. Ali kada ne spavamo dovoljno i pravilno, ne pomažemo našim tjelesnim tkivima da zacijele i ne napunimo svoju razinu energije.

Ako imate problema sa spavanjem, važno je identificirati bol ili druge čimbenike koji je mogu uzrokovati. Zapravo, vaš liječnik može predložiti promjene u vašem načinu života ili tretmanima koje primate, ovisno o čimbenicima koji vam ometaju san.

Vježbajte svoju jezgru

Vaši mišići jezgre, posebno trbušni i leđni, igraju ključnu ulogu u ispravnom podupiranju vaše kralježnice. Ali obično ih ne treniramo u svakodnevnom životu, osim ciljanim vježbama kada treniramo. Ipak, vježbe koje se rade unutar 20 do 30 minuta nije teško uklopiti u svakodnevni život. Ako ste početnik, jednostavna vježba je sjediti s ravnim leđima oko 30 minuta na lopti za vježbanje.

Isteže se za bedrene mišiće

Naši bedreni mišići obično su zategnuti, a posebno mišići na stražnjoj strani bedara. Ali jeste li znali da ta ukočenost može pridonijeti bolovima u donjem dijelu leđa? Srećom, postoje jednostavne vježbe istezanja koje možete raditi dva puta dnevno po 15-30 sekundi, istežući mišiće.

Ublažite bol hladnim ili toplim oblogama

Stavljanje hladnih ili toplih obloga ili flastera jedna je od najpoznatijih metoda za ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa. Hladna terapija s oblogama leda pomaže u smanjenju upale i boli, dok vruća terapija poboljšava protok krvi i opuštanje područja. Možete se istuširati vrućom vodom ili staviti grijaću podlogu na to područje. Pazite da ne prelazite 15 do 20 minuta svake primjene, s razmakom od 2 sata između aplikacija i izbjegavajte spavanje s bilo kojim od flastera.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki