Ovo su namirnice koje negativno utječu na naše mentalno zdravlje

Naša prehrana ne samo da utječe na naše fizičko zdravlje, već također ima ozbiljne posljedice na naše mentalno zdravlje. Zapravo, postoji čitava grana psihijatrije, nutricionistička psihijatrija, koja koristi prehranu kao dio liječenja pacijenata. I dok postoje namirnice koje nam popravljaju raspoloženje, postoje druge koje ga uništavaju.

A kada su te namirnice u našem svakodnevnom životu, onda nam mogu pokvariti raspoloženje, a da toga nismo svjesni.

Koja je ovo hrana?

Kofein

Većina ljudi započinje dan kavom koja im daje energiju za razbuđivanje. Međutim, prema stručnjacima, kava i kofein općenito (sadržan u pićima i gaziranim pićima) štetni su za naše mentalno zdravlje. Pretjerana konzumacija kofeina (= 400 g, tj. oko 4 šalice kave) ima negativne učinke na anksioznost, jer pretjerano stimulira područje mozga koje percipira prijetnje i fobije. Istodobno, kofein oštećuje područja mozga koja reguliraju stres.

Alkohol

Kada noću konzumiramo alkohol, naše tijelo ga teško metabolizira, što utječe na kvalitetu sna. Stručnjaci kažu da čak i jedan sat manje sna negativno utječe na način na koji unosimo kalorije i naše raspoloženje.

Umjetni zaslađivači

Prerađena hrana s umjetnim zaslađivačima nije samo destruktivna za naše fizičko zdravlje, već i za naše mentalno zdravlje. Dosadašnja istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači povećavaju štetne bakterije u crijevima, što uzrokuje loše raspoloženje i tjeskobu.

pržena

Znamo da je pržena hrana najgora stvar za naše zdravlje. Ali nismo znali koliko je to štetno za naše raspoloženje. Zapravo, pržena hrana ne nudi ništa dobro našem tijelu. Umjesto toga, uništavaju ga na svim razinama. Zapravo, prema studiji iz 2016., prekomjerna konzumacija nezdrave hrane čini tijelo sklonijim depresiji.

Stoga je zdrava prehrana rješenje za održavanje dobre razine ne samo našeg tjelesnog već i mentalnog zdravlja.

Olivemagazine.gr ne daje medicinske savjete, ne postavlja dijagnoze i ne preporučuje medicinske tretmane. Informacije objavljene na ovoj web stranici nemaju namjeru zamijeniti liječnički savjet i ne biste trebali poduzimati ništa prije nego što se posavjetujete s liječnikom.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki