Cipelice od patlidžana u vrlo ukusnoj varijanti s apakom i suhim cvjetnim sirom.
od strane Dine Nikolaou
Spremno za 1:20′
Materijali
4 male tikvice od patlidžana
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
180 g apaki, na sitne kockice
1 suhi luk, nasjeckan
1 mrkva, naribana
2 svježe rajčice, naribane
200 g suhi cvjetni sir, naribani
½ vezice peršina (samo listovi), nasjeckanog
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200°C. Patlidžane operite i osušite te ih okomito prepolovite nožem. Zarežite im mrvice poprečno i poškropite s malo maslinova ulja. Posolite i popaprite te pecite u pećnici 25-30 minuta.
Zagrijte preostalo maslinovo ulje u tavi koja se ne lijepi. Dodajte luk, posolite ga i pirjajte 3-4 minute dok ne omekša. Dodajte apaki i nastavite pirjati još 2 minute.
Dodajte mrkvu, rajčice, začinite solju i paprom i pustite da se kuhaju 10 minuta. Maknite posudu s vatre i dodajte peršin i pola sira. Dobro promiješajte.
Izvadite patlidžane iz pećnice i žlicom pritisnite njihovo meso kako biste napravili mjesta za nadjev. Napunite do vrha nadjevom, pospite preostalim krem sirom i vratite u pećnicu. Pecite 30 minuta dok patlidžani lijepo ne porumene.
časopis za masline.gr