Pinsa romana je hrskava i pahuljasta u isto vrijeme, s ukusnim nesavršenostima.
Pinsa romana dosta je slična pizzi na koju smo navikli, ali s malim razlikama u pripremi i sastojcima koji se koriste.
Podrijetlo pinse seže još u doba starog Rima gdje su koristili pšenično brašno i vodu te kuhali na užarenom kamenu. Tijekom stoljeća recept za pinsu se usavršavao sve dok nije došao do današnje verzije.
Posebnost pinsa romane leži u njenoj preradi koja podrazumijeva korištenje mješavine tri različita brašna. Osim toga, količina vode je veća, a kvasca manje nego u klasičnoj pizzi.
Ova kombinacija elemenata daje pinsi jedinstveni okus i mekšu, lakšu teksturu od tradicionalne pizze. Osim toga, pinsa se diže duže vrijeme, do 72 sata, što je čini još probavljivijom i ukusnijom.
Danas je pinsa postala simbol rimske kulinarske tradicije, ali je nadaleko poznata u cijelom svijetu. Evo recepta za pripremu ukusne pinsa romane s rajčicom, mozzarellom, inćunima i bosiljkom.
Materijali
660 g brašna 0
30 g rižinog brašna
30 g sojinog brašna
500 ml vode
10 g maslinovog ulja
3 gr. svježi pivski kvasac
200 gr. buffalo mozzarella
200 g pelata
15 gr. sol
3 već očišćena fileta inćuna
Listovi bosiljka po ukusu za ukras
Provedba
U zdjeli otopite pivski kvasac s toplom vodom, dodajte 1 žlicu brašna, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Ulijte sva 3 brašna i sol u veću zdjelu ili mikser, dodajte smjesu kvasca i vode i promiješajte vilicom. Dodajte maslinovo ulje i mijesite dok ne dobijete glatku i meku smjesu. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom najmanje 24 sata.
Nakon završetka prve fermentacije prelazimo na drugu fazu bubrenja. Dignuto tijesto prebacite u pobrašnjenu tepsiju. Podijelite ga na 4 kruha, pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 3 sata.
Potom štruce rukama razvlačimo i spajamo u tepsiji koju smo odabrali za pečenje, namazanoj uljem. Za pinsu tijesto razvlačimo samo prstima, a ne valjkom za tijesto.
Pelate narežite na kockice, a filete inćuna i mozzarellu sitno nasjeckajte. Rajčice ravnomjerno rasporedite po površini tijesta, a zatim isto učinite s mozzarellom i inćunima. Prelijte uljem i stavite tepsiju u pećnicu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 15-20 minuta, dok pinsa ne porumeni. Poslužite dok je vruće, ukrašeno listićima bosiljka.
jenny.gr