5 namirnica koje povećavaju krvni tlak

Kao što znate, prekomjerna tjelesna težina i određena hrana mogu uzrokovati visoki krvni tlak i pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti. To se posebno odnosi na ljude koji već imaju problema sa srcem.

Što je “normalan” krvni tlak i kako ga mjerimo?

Važno je takve namirnice isključiti iz svakodnevne prehrane, piše Daily Express pozivajući se na nutricionisticu i suosnivačicu DNA Vicky Godfrey koja je objavila popis ovih štetnih namirnica.

Sol je najveći krivac hipertenzije. Ako jedete previše soli, krvni tlak će vam porasti i tijelo će zadržavati vodu.

Pokušajte ograničiti unos prerađene hrane, brze hrane, juha iz konzerve, kiselih krastavaca, slanih grickalica. U sojinom umaku, sušenoj ribi, drugim umacima može biti puno soli. Visok sadržaj soli u proizvodu smatra se 1,5 g ili više na 100 g hrane.

Odmah prestanite konzumirati ovih 5 stvari, one će vam poslati krv u svemir

Šećer i slatka pića. Ako jedete puno šećera, možete se udebljati i stoga će vam krvni tlak porasti. Posebno su štetna gazirana, energetska i sportska pića.

Zasićene masti i trans mastii. Takva hrana može uzrokovati visoki krvni tlak i povišeni kolesterol. Osim toga, oba faktora dovode do visokog krvnog tlaka. Hrana sa zasićenim i trans mastima uključuje punomasne mliječne proizvode, biljno ulje, crveno meso i prženu hranu.

Alkohol. Muškarcima se preporučuje da konzumiraju najviše dvije porcije alkohola dnevno, ženama – jednu. Bolje je odabrati crno vino. Istovremeno podržava zdravlje srca.

Kofein. Znanstvena istraživanja pokazuju da kofein može privremeno povisiti krvni tlak. Stručnjaci preporučuju osobama s hipertenzijom da se odreknu kave, čaja i energetskih pića./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki