Ovo je 5 uobičajenih lijekova koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja

Ako patite od gubitka pamćenja, zbunjenosti ili moždane magle, mogući uzroci mogu biti zbog bolesti, nedostatka vitamina ili čak nedostatka sna. Međutim, kako je objavljeno u publikaciji “Healthstat.gr”, ovi simptomi su vjerojatno također posljedica određenih lijekova koji su prilično uobičajeni i koriste ih milijuni ljudi.

Vidi posebne kategorije takvih lijekova prema međunarodnoj literaturi:

Lijekovi protiv anksioznosti

Benzodiazepini se koriste za liječenje različitih anksioznih poremećaja i imaju sedativni učinak koji može smanjiti aktivnost u ključnim dijelovima mozga, uključujući one koji su odgovorni za prijenos kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

Stručnjaci preporučuju da se ovi lijekovi, poput Xanaxa i Libriuma, rijetko propisuju starijim osobama koje imaju veći problem. To izlaže starije osobe većem riziku od gubitka pamćenja, kao i delirija, padova, prijeloma i prometnih nesreća.

Određeni lijekovi protiv bolova

Opioidi se ponekad propisuju za ublažavanje umjerene do jake boli nakon operacije ili ozljeda. Vicodin i Oxycontin su neki od primjera.

Ovi lijekovi protiv bolova djeluju tako da zaustavljaju signale boli unutar središnjeg živčanog sustava i otupljuju emocionalni odgovor na bol. Oba ova djelovanja uključuju “kemijske glasnike” koji su također uključeni u kognitivnu funkciju, tako da korištenje ovih lijekova tijekom duljeg vremenskog razdoblja može utjecati na pamćenje.

Istraživači su također otkrili vezu između upotrebe opioida i povećanog rizika od demencije.

Triciklički antidepresivi

Ovi lijekovi se propisuju za širok raspon stanja uključujući depresiju, tjeskobu i prestanak pušenja. Women’s Brain Health Initiative izvještava da se gubitak pamćenja javlja kod otprilike trećine ljudi koji ih uzimaju jer lijek blokira djelovanje neurotransmitera u mozgu.

Neki primjeri uključuju Anafranil i Norpramin.

Antikonvulzivni lijekovi

Ovi se lijekovi koriste ne samo za liječenje napadaja, već i za ublažavanje bolova u živcima, bipolarnog poremećaja, poremećaja raspoloženja i manije.

Diamox i Tegretol dva su primjera. Djeluju tako da smanjuju protok signala unutar središnjeg živčanog sustava (CNS). Lijekovi koji suzbijaju signalizaciju u CNS-u također mogu uzrokovati gubitak pamćenja.

Lijekovi koji djeluju kao pomoć pri spavanju

Lijekovi kao što su Lunesta, Sonata i Ambien mogu se koristiti za liječenje problema sa spavanjem poput nesanice, pa čak i blage tjeskobe.

Iako se molekularno razlikuju od benzodiazepina, putuju istim putevima u mozgu i uzrokuju slične nuspojave i probleme s ovisnošću i odvikavanjem. Također mogu uzrokovati amneziju i čudna ponašanja kao što je vožnja automobila bez pamćenja događaja.

Stručnjaci savjetuju da razgovarate sa svojim liječnikom ako osjetite nuspojave lijekova, kao što je gubitak pamćenja, kako biste se eventualno prebacili na lijek koji je sigurniji za vas.

Zapamtite da uzimanje više lijekova također može uzrokovati gubitak funkcije pamćenja, kao i povećani rizik od delirija. Statistike pokazuju da 42% starijih osoba uzima pet ili više lijekova na recept. Nemojte prestati uzimati bilo koji lijek bez savjetovanja s liječnikom!

S informacijama: www.Healthstat.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki