Svi misle da su te namirnice zdrave, ali nam mogu naškoditi

Uz uskrsne praznike, vikende i emocije susreta s rodbinom, nerijetko se zna dogoditi da se prejedemo. U takvim slučajevima, uobičajena rečenica nakon otkopčavanja još jednog gumba na hlačama je da si kažemo “od ponedjeljka sam na dijeti i počinjem se zdravo hraniti”. Kada govorimo o zdravoj hrani, najčešće mislimo na žitarice, salate, sezonsko voće i povrće.

Ako imate žučne kamence, izbjegavajte rajčice

No, pokazalo se da ponekad naizgled zdrave namirnice mogu biti i ne toliko zdrave i korisne za naš organizam. Čak suprotno, piše BNR. Zdravstveni instruktor Niki Sukov daje nam takve primjere. Jedna od njih vezana je za štetnost mrkve, bundeve i drugog narančastog voća i povrća, ako ih konzumiramo kuhane.

“Baš sam nedavno naišao na slučaj s dvoje djece među svojim klijentima kod kojih se počela razvijati makularna degeneracija. To je novi trend među bolestima gdje ljudi prvo počnu gubiti fokus i jasnoću slike, a zatim postupno i vid. Sve to nastaje zbog masnih naslaga koje se nalaze na dnu krvnih žila oka.

Razlog tome je vitamin A. Kao vitamin topiv u mastima, ima sposobnost stvaranja i nakupljanja plaka. Posebno u ovom slučaju, ono što se može učiniti je smanjiti namirnice s vitaminom A kao što su mrkva, bundeva, dinja, mango, papaja i druge”, objasnio je Sukov. Dodao je da što više termičke obrade ovi proizvodi prolaze, to su svojstva povećanje vitamina A. Kao alternativni izvor vitamina A istaknuo je sok od naranče.

I dok kuhanje narančastog povrća i voća možda neće biti od pomoći u slučajevima poput gore opisanih, za zeleno vrijedi suprotno.

Liječnici zabranjuju miješanje krastavaca i rajčica, a razlog je…

“Zeleno povrće kao što je špinat, raštika, kopriva i kelj (kelj) sadrži oksalate. Uloga ovih oksalata je da iz našeg tijela izbace kalcij i magnezij. Zbog toga su i antinutrijenti. Za razliku od vitamina A, toplinska obrada s oksalatima smanjuje njihov učinak, a kuhani špinat, kopriva i hren bolji su izbor od sirovih”, savjetuje specijalist.

Unatoč pojavljivanju članaka u kojima se žitarice za doručak opisuju kao nezdrave, Sukov smatra da je jedini problem industrijski proizvedenih žitarica za doručak količina šećera koju ne možemo kontrolirati.

Dobro je kontrolirati se i tijekom praznika. A kako su jaja jedan od protagonista našeg uskršnjeg stola, zdravstvena nas je instruktorica podsjetila da je korisno pojesti jedno jaje dnevno. Na blagdan, doduše, mogu biti i dvije, ali se veća količina ne preporučuje.

Niki Sukov je za takve blagdane, u kojima jedemo masniju hranu, savjetovao da napravite pire od jabuka ili da ih konzumirate direktno, jer pektin blagotvorno djeluje na naš organizam.

I podsjetite da je sve umjereno korisno./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki