Nije svaka nemasna hrana zdrava, evo na što morate pripaziti

Zbog sve popularnijeg trenda veganske prehrane, mnogi misle da će se hraniti zdravije samo zato što se odreknu životinjske hrane.

Mnogi ovu namirnicu smatraju štetnom, ali ona donosi neočekivane dobrobiti

No je li to mit ili zabluda? Istina je da čak i tijekom perioda posta ljudi rade druge “postne” greške.

Evo najčešćih:

Kuhanje isključivo sa štetnim biljnim uljima i pojačana upotreba margarina koji su još štetniji. Koriste se masnoće koje nisu bliske ljudskim, a ipak nisu “tradicionalna posna hrana”.

Jesti industrijske proizvode – jer čips, neki kolači s margarinom su posne namirnice. Kao i takozvani “voćni” i gazirani sokovi. Kao i lisnato tijesto i krumpiriće.

Soja je također posna namirnica, ali mnogi ljudi još uvijek ne znaju da zapravo nije toliko zdrava. Ova visokoproteinska hrana prvi put je stigla u Ameriku oko 1930. godine i postala je navodno “zdrava hrana” zbog jeftine proizvodnje.

Mnogi ga danas smatraju opasnom namirnicom. Tradicionalna uporaba soje u azijskim zemljama uglavnom je povezana s malim količinama fermentiranih proizvoda od soje (tofu, sojin umak).

Konzervirane sardine čest su izbor i čuvaju se u rafiniranim biljnim uljima, najčešće suncokretovom i sojinom. Kao što smo već shvatili, biljna rafinirana ulja ne mogu biti sigurna. Pogotovo kada ih ljudi koji poste već prekomjerno konzumiraju.

90% ljudi vjeruje da je kokosovo ulje korisno. Ali to je gore od masti!

Slaba priprema svježe ribe, jer izbor najčešće pada na prženog oslića ili prženog oslića. Pogađate, rerafinirana biljna ulja.

Biljne kreme, biljni sirevi ili šlag koriste se kao zamjena za mliječne proizvode. Opet, hrana puna opasnih djelomično hidrogeniranih biljnih ulja.

Mlijeko se zamjenjuje kupovnim biljnim mlijekom koje ako je “bademovo” sadrži onoliko badema koliko zlatnih ribica u bazenu pirana.

Rafinirani ugljikohidrati značajan su izvor kalorija jer je najlakše kupiti kruh i namazati ga povrtnom paštetom, otići u pekarnicu na posnu pizzu, namazati margarinom bijeli ili šareni kruh.

Pretjeran unos šećera čini mnoge sretnima jer je šećer 100% posna hrana. Vjerojatnije ćete sresti one koji poste na šećeru nego one koji poste na vodi.

Kako se izvući iz zamke gladovanja?

Većina ljudi si ne može priuštiti kvalitetna biljna ulja, kao ni prirodne, biljne masti, zbog financijske razlike između njih i štetnih ulja i margarina – a to je ozbiljan problem. Yu

No, ako ste zabrinuti i za post i za zdravlje, valja razmisliti o tome na vrijeme. Priprema, financijska i organizacijska, napravit će razliku između zdravog i nezdravog posta.

Ulja koja bismo trebali koristiti tijekom posta (i inače se preporučuju) su maslinovo ulje, nerafinirano palmino ulje, kokosovo ulje, kakao maslac – u salatama (ne za kuhanje) te sezamovo ulje, bučino ulje i ulje šafranike, kikiriki.

Odbacite industrijske grickalice i zamijenite ih prženim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, bučinim i suncokretovim sjemenkama, kokicama (ne iz vrećice, već domaćim).

Izbacite soju (osim fermentirane i organske) i proizvode koji je sadrže. U redu je ponekad jesti tofu sir i ponekad tamari/sojin umak. Izbjegavajte sve ostalo, posebno proteine ​​soje.

Riba iz konzerve, ako je kuhana na pari, dobra je. Čuvano u vodi ili maslinovom ulju također je dobro. Naravno, to su i skuplje opcije. Srdele dobro ocijediti od rafiniranog ulja.

Prioritet bi ipak trebao biti korištenje svježe ribe. Pripremite što više svježe ribe, a ako volite brancina, pecite ga u pećnici, pržite na maslinovom ulju ili pirjajte uz dodatak umaka od povrća.

Još jednom: prženi oslić i paprika u ulju ne smatraju se svježom namirnicom, već pokvarenom lošom pripremom.

Čarobna mast od svinjske masti i nevena

Zaboravite slatkiše. Nemojte koristiti samo bijelo brašno ili čak previše integralnog pšeničnog brašna i zobi. Skuhajte cjelovite žitarice i kuhajte ih pravilno, koristite više krumpira i bundeve te korjenasto povrće umjesto tijesta, tjestenine i brašna.

Koristite što više svježeg povrća. Nemasna prehrana već nosi prekomjernu količinu šećera i škroba. Pretežno škrobni jelovnik zamijenite salatama, cvjetačom, brokulom, kupusom, paprikom, tikvicama, plavom rajčicom.

Ne vjerujte zabludi da se zdrava hrana kupuje u trgovinama zdrave hrane. Postoje dobri i loši proizvodi.

Pripremajte obroke s domaćim kokosovim mlijekom (ili drugim domaćim biljnim mlijekom napravljenim na isti način). Danas možete kupiti i visokokvalitetno mlijeko, ali pažljivo birajte i čitajte sastav.

Zbog prekomjernog unosa škroba tijekom posta treba u potpunosti izbjegavati slatkiše. Odaberite voće, možda sušeno.

Ovo je pravo vrijeme da steviju uvedete u svoj život i počnete s njom pripremati ledene čajeve umjesto ispijanja sokova. Kladite se na domaći kompot bez dodanog šećera i orašastih plodova.

Dodatni savjeti na kraju:

Biljna hrana također sadrži proteine. Osoba koja koristi korjenasto povrće, žitarice i orašaste plodove moći će dobiti dovoljno proteina (saznajte više o njima). Dakle, soja vam nije potrebna za adekvatan unos proteina./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki