Multipla skleroza: Osam pravila prehrane koja odgađaju napredovanje bolesti

Važnost prehrane za oboljelog od multiple skleroze je višedimenzionalna i ima za cilj liječenje bolesti i kašnjenje u njegovom razvoju.

Povećanje nutritivne gustoće hrane

Za oboljele od multiple skleroze vrlo je važan odabir pravilne hrane, kako bi se osigurao adekvatan unos nutrijenata iz namirnica najveće biološke vrijednosti.

To znači da oboljeli trebaju prepoznati sastav proizvoda kako bi mogli odabrati one nutritivno najbogatije. Sirova hrana uvijek je bogatija hranjivim tvarima od prerađene hrane. Šećer i sve standardizirane komercijalne proizvode treba izbjegavati jer su to namirnice bez nutritivne vrijednosti, a istodobno im je energetska učinkovitost posebno visoka.

Poželjno je da kruh i žitarice budu od integralnog brašna, tamna tjestenina i riža bez ljuske. Svježe voće, sokove i povrće trebalo bi svakodnevno unositi u dovoljnim količinama jer su to namirnice od iznimne nutritivne važnosti i vrlo su bogate antioksidansima poput beta-karotena i vitamina C, folata i vlakana.

Preporuke prehrane za oboljele od multiple skleroze

a. Smanjena konzumacija crvenog mesa i izbjegavanje konzumacije zasićenih masnoća, životinjskih masti, mlijeka, maslaca, suhomesnatih proizvoda itd.

b. Konzumiranje ribe i plodova mora najmanje tri puta tjedno

c. Izbjegavanje mliječnih proizvoda, posebno onih koji nisu bili podvrgnuti UHT (ultra visokoj temperaturi) obradi

d. Personalizirani zapis o namirnicama koje su kandidati za preosjetljivost na hranu ili alergije

e. Konzumacija hrane visoke nutritivne vrijednosti

f. Prestanak nezdrave hrane, brze hrane, hrane bogate “praznim” kalorijama

g. Korištenje baze maslinovog ulja za zadovoljenje potreba za mastima

h. Dodatni unos pripravaka ribljeg ulja (npr. ulje bakalara), koji osigurava ω-3 masne kiseline i vitamin D

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki