Ovaj zagrijavajući začin ne samo da daje okus jelima, već i liječi tijelo. U davna vremena zvali su ga “crno zlato”. Dr. Avik Roy komentira ljekovita svojstva crnog papra i njegovu sposobnost snižavanja kolesterola.
Prednosti crnog papra
Papar se prvi put spominje u indijskim izvorima prije više od tri tisuće godina. Popularan u Indiji, začin se brzo širi svijetom. Vjeruje se da je prvi Europljanin koji je kušao crni papar bio Aleksandar Veliki.
Alergolog: Stavite ovaj začin u perilicu i odjeća će biti kao nova
U davna vremena indijski začin vrijedio je dvostruko više od zlata. Tako se Stari Rim Hunima i Vizigotima odužio tonom papra kako bi nakratko zaustavio njihove pohode.
Začin iz Indije bio je omiljen i našim precima. Djeluje ljekovito na cijeli organizam. Liječnik kaže da ona:
- Pomaže u mršavljenju. Piperin u crnom papru sprječava stvaranje novih masnih stanica.
- Uklanja toksine. Aktivne tvari začina pojačavaju djelovanje enzima koji sudjeluju u uklanjanju toksina iz tijela.
- Sprječava razvoj raka. Alkaloid piperin djeluje antitumorski.
- Normalizira probavu. Biološki aktivne komponente papra imaju blagotvoran učinak na rad želuca i crijeva.
- Snižava razinu kolesterola. Smanjenjem razine lipoproteina niske gustoće crni papar ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
“Crni papar ima snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Tako štiti kardiovaskularni sustav, jetru i druge organe od raznih bolesti. Slobodni radikali su molekularne čestice koje potiču mutacije DNA, uzrokujući razvoj tumora. Da biste to spriječili, morate se odreći loših navika i obratiti pozornost na pravilnu prehranu”, kaže liječnik.
Papar ima snažan učinak na čišćenje gornjeg dišnog trakta, pomaže u borbi ne samo s običnom prehladom, već i s bronhitisom. Piperin, koji je dio začina, ima iskašljavajući učinak, uklanja sputum iz pluća i pomaže da se brzo riješite infekcije.
Piperin u crnom papru također pozitivno djeluje na rad mozga. Ova komponenta je korisna za pacijente s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.
Spomenuti začin pozitivno djeluje i na probavni sustav. Crni papar potiče razvoj dobrih bakterija, čime jača imunološki sustav i štiti ga od raznih virusa.
Doktor: Ovaj začin stavite u svaku juhu – čisti crijeva i jača zglobove