Nürnberški kolačići samo su jedna od mnogih vrsta blagdanskih slatkiša u Njemačkoj. Dio su tradicionalne kuhinje još od 14. stoljeća, kada su se prvi put počeli pripremati u jednom od tamošnjih samostana za božićne blagdane.
Potrebni proizvodi za Nürnberške medenjake:
150 g lješnjaka
150 godina
3 jaja
100 g smeđeg šećera
90 g kandiranih narančinih kora
90 g kandirane limunove korice
3 žlice meda
1 prstohvat soli
3 žlice začina za medenjake
1 žličica naribane kore limuna
20 krugova oblatne od 70 mm
Pogledajte više:
Za glazuru:
120 g crne čokolade
80 g šećera u prahu
Način pripreme
Lješnjake i bademe samljeti i pomiješati s ušećerenim koricama limuna i naranče. Po potrebi dodajte malo brašna da vam se ne zalijepe.
Zatim pomiješajte jaja, šećer, sol, med i tako radite dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte bademe, lješnjake, kandirane korice limuna i naranče, začin za medenjake. Sve dobro izmiješajte, zatim smjesu pokrijte i stavite u hladnjak gdje treba odstajati 10-12 sati.
Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
Uzmite veliku pivsku kriglu,okrenite je naopačke i na nju stavite jednu oblatnu,malo nadjeva i ravnomjerno rasporedite na visinu oko 2 cm.Ponovite postupak za sve medenjake.
Gotove medenjake stavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku oko 10 do 15 minuta. Zatim se stave u zagrijanu pećnicu i peku oko 20 minuta, ovisno o pećnici.
Za glazuru:
Rastopite čokoladu. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu s malo vode i limunovog soka dok ne dobijete tijesto za palačinke. Dio medenjaka preliti čokoladom, a dio šećerom u prahu. Po želji ih pospite bademima.