Znanstvenici: Je li normalno da dijete često pobolijeva i kako ublažiti simptome

Dijete je dva dana u vrtiću, a onda mu opet curi nos dva tjedna… Bezbrojni roditelji male i predškolske djece uvučeni su u ovaj začarani krug. Vječna borba s takozvanim “vrtnim šmrkljama” izaziva mnoge brige. Je li normalno da nam je dijete tako često bolesno? Je li sve u redu s vašim zdravljem i ? Možemo li zaustaviti ovaj naizgled beskrajni ciklus prehlada?

Pogledajte više:

Odgovor na ova pitanja je DA.

Koliko god to bilo iscrpljujuće za cijelu obitelj, česta bolest kod djece ove dobi obično je normalna. U vrtićima se svakodnevno susreću s različitim uzročnicima bolesti, a njihov imunološki sustav još nije u potpunosti ojačao.su relativno česti i uobičajeni su krivci za vaše bolesno dijete.

Koliko često je normalno da dijete oboli?

Međutim, moramo biti uvjereni da bolesti našeg djeteta nisu znak nekog ozbiljnijeg problema. Svjetska pedijatrijska organizacija daje korisne smjernice. Prema njihovim stručnjacima, jest inače mala djeca obolijevaju oko 6 do 8 puta u jesen i zimi. Te su granice relativne i ovise o dobi djeteta, ali i o drugim čimbenicima. Ali općenito, jedna ili dvije bolesti mjesečno smatraju se normalnim ako su relativno blage. To znači da dijete ne treba bolničko liječenje, ne pokazuje teške simptome i ne treba ga često liječiti antibioticima.

Pogledajte više:

Dakle, ako tijekom hladnih mjeseci vaše dijete zbog začepljenog nosića često mora ostajati kod kuće, a vi simptome lako stavite pod kontrolu u roku od 4 do 7 dana, u vrtiću se ne biste trebali previše brinuti.

Postoje načini da se djetetu značajno ublaže tegobe, ali je nemoguće zaustaviti upalni proces čarobnim štapićem. Tijelo mora proći kroz svoj prirodni proces suočavanja s virusom. Ne postoji način da se čestice koje uzrokuju bolest jednostavno izbace iz tijela tabletom ili sirupom.

Iako djetetovu bolest ne možemo magično skratiti, možemo je učiniti blažom i smanjiti rizik od komplikacija.

Provjerene metode za ublažavanje simptoma virusa kod djece:

– Ne pregrijavajte prostorije; sobna temperatura treba biti oko 25˚C.

– Često prozračujte i održavajte vlažnost u zatvorenim prostorijama. To olakšava udisanje i izdisanje nosnog sekreta.

– Dajte djetetu dovoljno tekućine tijekom dana u malim količinama. Lijekovi su također izvrsni lijekovi za liječenje virusnih bolesti.

Pogledajte više:

– Povećajte dnevni unos vitamina C. U početku svake upalne bolesti tijelo brzo troši zalihe ovog vitamina važnog za imunološki sustav.

– Nemojte žuriti s davanjem svih mogućih kapi, sprejeva i sirupa koje imate kod kuće. Liječenje na slijepo i preopterećenje djeteta lijekovima može imati negativan učinak.

– Koristite inhalator kako biste ublažili začepljenost i pomogli djetetu da pročisti nosne prolaze i lakše diše.


admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki