Eureka! Američki liječnici s novim tretmanom dijabetesa

Dijabetes tipa 1 je kronično stanje u kojem tjelesni imunološki sustav greškom napada stanice u gušterači koje proizvode inzulin. Hormon pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi premještanjem glukoze iz krvi u stanice za energiju.

9 ranih znakova dijabetesa tipa 2 koji se ne smiju propustiti

Osobe s ovim stanjem moraju provjeravati razinu šećera u krvi nekoliko puta dnevno i davati odgovarajući inzulin kako bi te razine bile unutar sigurnih granica.

Međutim, neki ljudi s dijabetesom tipa 1 imaju problema sa sprječavanjem visokih razina šećera u krvi inzulinom bez ispravljanja razina šećera u krvi koje su preniske, što uzrokuje hipoglikemiju.

Drugi također mogu razviti nesvjesnost hipoglikemije, u kojoj osoba ne može primijetiti pad šećera u krvi i stoga ne može intervenirati kako bi spriječila daljnji pad.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je novu terapiju za dijabetes tipa 1 u kojoj će osobe s tom bolešću primati donirane stanice gušterače sposobne za proizvodnju inzulina.

Ovaj vitamin smanjuje rizik od razvoja dijabetesa

Prvu staničnu terapiju za dijabetes tipa 1 odobrila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) 28. lipnja.

Lijek, nazvan Lantidra, sastoji se od infuzije stanica gušterače koje proizvode inzulin od preminulog donora. To je prvi odobreni tretman za osobe s dijabetesom tipa 1 koji ne mogu kontrolirati šećer u krvi standardnim injekcijama ili infuzijama inzulina, navodi NewScientist.

Lantidra je jedna infuzija koja dostavlja stanice gušterače od donora u glavnu venu jetre. Osobe koje ga primaju moraju uzimati imunosupresivne lijekove kako bi spriječile njihov imunološki sustav da ošteti stanice donora koje izlučuju inzulin.

Lijek je trenutačno odobren za odrasle s dijabetesom tipa 1 koji imaju ponovljene epizode vrlo niske razine šećera u krvi unatoč intenzivnom liječenju dijabetesa.

FDA je ovu odluku donijela na temelju dva klinička ispitivanja u kojima je 30 sudionika primilo između jedne i tri infuzije lijeka.

Oko 70% njih nije trebalo uzimati inzulin godinu ili više nakon infuzije, a 30% nije ga trebalo uzimati više od pet godina./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki