Otrovat ćete se ako ove namirnice stavite u zamrzivač

Postoji nekoliko namirnica koje se teoretski mogu zamrznuti – ali ih ne možete koristiti nakon toga.

Jedan od proizvoda koji ne biste trebali zamrzavati su kokošja jaja. Prema mišljenju stručnjaka, preniska temperatura uzrokovat će pucanje jajeta – to će se dogoditi zbog širenja bjelančevine i žumanjka, kao što će se boca vode razbiti na hladnoći. Također, proizvodi koji sadrže vrhnje – meki sirevi, majoneza, umaci ne mogu se zamrzavati. Istovremeno, svježi sir, čisto vrhnje i punomasno mlijeko mogu se zamrzavati, napominju liječnici.

Zamrzavanje kvari, oduzima okus i teksturu povrća i voća koje sadrži puno vlage. Nije u redu ni zamrzavati sirovi krumpir – samo ga trebate čuvati na hladnom mjestu. Ali kuhani krumpir može se sigurno zamrznuti i podgrijati sljedećih dana, kažu stručnjaci.

“U zamrzivač ne stavljajte loše zapakirane namirnice, konzerve, krušne mrvice. Slabo zatvoreni proizvodi kristaliziraju prilikom zamrzavanja. Konzerviranoj hrani, krekerima i ostalim proizvodima za dugotrajno skladištenje jednostavno ne treba zamrzivač”, poručuju epidemiolozi.

Apsolutno je nemoguće, prema njima, zamrzavati proizvode koji su već jednom odmrznuti – to dovodi do višestrukog povećanja broja bakterija na njima, a njihova je uporaba iznimno opasna za zdravlje.

Također, vruće svježe pripremljene namirnice nije potrebno stavljati u zamrzivač i hladnjak – tek nakon što se ohlade na sobnu temperaturu. Ako je vruće u hladnjaku, ono će zagrijati okolni prostor i dramatično će se povećati rizik od razmnožavanja bakterija na svim susjednim proizvodima./ Zdrave.to

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki